Proiectele pentru drumuri din bani UE depasesc deja bugetul

Administratiile locale au depus pana acum proiecte in valoare de peste 4,4 miliarde de lei pentru a construi sau reabilita drumuri din banii UE prin Programul Operational Regional, bugetul alocat de UE fiind de numai 876 de milioane de euro.

„La axa prioritara 2, de imbunatatire a infrastructurii regionale si locale de transport, am primit pana acum proiecte care depasesc ceea ce ne-a fost alocat initial. Practic, pana la sfarsitul acestui an, vom acoperi de departe toate fondurile acordate pe aceasta axa pana in 2013”, a declarat Gabriel Friptu, director general al Autoritatii de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).

Proiectele pentru cele 876 de milioane de euro ar trebui sa se concretizeze in reabilitarea sau constructia a 800 de km de drumuri judetene, 400 de km de strazi orasenesti si alti 200 de km de sosele de centura. Cele mai multe proiecte, 33 la numar, au fost depuse la Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, valoarea lor totala depasind 1,1 miliarde de lei.

Pentru ca anul acesta se vor termina practic banii pentru aceasta axa prioritara, MDLP ia deja in calcul alte modalitati de a face rost de finantare. „Una dintre posibilitati este sa luam de la axe prioritare unde se depun mai putine proiecte. Asta daca vom avea de unde. In cazul axei 5, de exemplu, de promovare a turismului, ne asteptam sa avem acelasi succes, daca nu chiar mai mare, decat in cazul axei de drumuri”, a explicat Friptu.

Daca proiectele pentru drumuri pot fi depuse numai de catre administratiile sau asociatiile de administratii locale, pentru cele peste 600 de milioane de euro destinate turismului, primariile si consiliile vor avea un concurent foarte serios in mediul privat. Primarii vor ajunge astfel sa se ia la intrecere cu directorii de hoteluri sau de statiuni montane pentru acceeasi bani.

Investitiile din bani UE prin POR vor schimba in acelasi timp si harta de activitate a companiilor de constructii. Regiunile cele mai sarace ale Romaniei primesc cele mai multe fonduri, aceasta fiind una dintre cerintele UE pentru a asigura reducerea diferentelor de dezvoltare. Cele mai putine fonduri le primeste regiunea Bucuresti-Ilfov.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top