Credite in monede exotice la BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate sa interzica bancilor comerciale sa dea credite in franci elvetieni, care se pot dovedi scumpe pe termen lung, insa ar fi de dorit ca bancile sa renunte singure sa le mai acorde, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. “Francul elvetian poate fi scump in timp, iar oamenii ar trebui sa fie foarte prudenti in privinta aceasta”, a spus Popa.

Oficialul BNR a mentionat ca, in cazul in care banca centrala ar lua masuri administrative care sa limiteze creditele in “monede exotice” precum francul elvetian, bancile din alte state membre ale Uniunii Europene pot oricand sa acorde astfel de credite prin deschiderea unor simple birouri locale.

Herbert Stepic, director executiv al Raiffeisen International si vicepresedinte al RZB, a carei subsidiara din Romania acorda credite in franci elvetieni, crede insa ca BNR ar trebui sa ia masuri administrative de limitare a creditelor in monede exotice, deoarece altfel este suficient ca o singura banca sa le acorde, pentru ca piata sa oblige si alte banci sa faca la fel.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.