50 milioane de lei garantii pentru Programul Prima Masina 2017

masina-electrica.jpg

Ministerul Finantelor a anuntat ca plafonul pentru acest an al garantiilor care pot fi emise pentru Programul Prima Masina este de 50 milioane de lei, din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2016.

“Prin Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, se incurajeaza achizitia de autovehicule situate in palierele joase de pret sau masinile putin poluante cu litraj mic si consum redus de combustibil. De asemenea se doreste implementarea unui mecanism care va conduce la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri inferioare celor practicate la momentul actual, avand in vedere gradul ridicat de colaterizare a unui credit pentru achizitia de autoturisme noi in comparatie cu un credit de consum pentru nevoi personale fara garantii material”, se arata in Nota de fundamentare.

In decembrie 2014 a fost emisa Hotararea Guvernului nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se reglementeaza modul de acordare a garan2iilor in numele si in contul statului de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) aferente finantarilor acordate persoanelor fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru achizitia de autoturisme noi in cadrul Programului, de catre institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare eligibile, plafonul anual al garantiilor, modalitatea si conditiile de acordare, conditiile de eligibilitate ale finantatorilor, regulile de gestionare ale garantiilor.

Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi a demarat incepand cu luna aprilie a anului 2015, pentru anul 2015 fiind alocat un plafon total al garantiilor de 350 milioane de lei. Perioada scurta avuta la dispozitie de finantatorii parteneri pentru promovarea facilitatilor oferite in cadrul Programului precum si conditiile de creditare foarte apropiate de cele ale pietei financiare, au determinat o utilizare foarte redusa a plafonului pe anul 2015. Astfel, pana la data de 31.12.2015 au fost acordate un numar de 193 garantii in valoare totala de 3,257 milioane de lei. Pentru anul 2016, plafonul alocat de 100.000.000 de lei, provenind din diferenta neutilizata aferenta plafonului alocat pentru anul 2015, a fost utilizat in procent de aproximativ 1,41%, reprezentand un numar total de 75 de garantii acordate, insumand o valoare de garantare de 1,411 milioane de lei.

Prin Hotararea Guvernului nr. 233 din 30 martie 2016 pentru completarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, cu modificarile si completarile ulterioare, s-au adus imbunatatiri conditiilor programului, in sensul posibilitatii includerii primei de casare acordate in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru justificarea achitarii avansului minim obligatoriu de 5% din pretul de achizitie prevazut in legislatia Programului Prima Masina. Aceasta facilitate a devenit operationala in momentul in care a demarat Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national, respectiv la data de 14 iunie 2016.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top