Romania risca sa nu mai primeasca fondurile comunitare pentru platile din iunie

Inainte de a da banii, Comisia Europeana trebuie sa primeasca dovezile potrivit carora institutiile de la noi sunt capabile sa gestioneze implementarea fondurilor, iar legislatia noastra este conforma cu cea comunitara.

Din pacate insa, organismul care trebuie sa furnizeze aceste dovezi – Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi – nu are cadrul legal care sa-i permita sa functioneze in scopul pentru care a fost infiintata. Votarea actului normativ cu pricina este amanata sistematic de Senatul Romaniei, desi acesta a fost aprobat cu un an in urma de Camera Deputatilor.

Ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, Romania beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila sub forma fondurilor structurale de coeziune in vederea dezvoltarii infrastructurii de mediu, transport, energie, dezvoltarii regionale, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarii resurselor umane si a capacitatii administrative.

Pentru a gestiona programele finantate din fonduri structurale si de coeziune in conformitate cu legislatia comunitara, Romania a creat un sistem institutional nou, in care se regasesc, la nivel central, autoritati de management (pentru fiecare proiect), o autoritate de certificare si o alta de audit.

Pentru indeplinirea acestei din urma functii a fost desemnata, in Romania, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, care are menirea de a asigura Comisia Europeana ca toate fondurile comunitare au fost cheltuite in mod legal si ca se respecte toate regulile de eligibilitate.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, i-a solicitat lui Mihai Voicu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, sa atentioneze Senatul asupra urgentei adoptarii legislatiei necesare functionarii Autoritatii de Audit. Cu toate acestea Legea Curtii de Conturi nu a fost inclusa nici ieri pe ordinea de zi a Senatului Romaniei, iar astazi este ultima zi in care aceasta Camera va lucra in plen. De maine, parlamentarii lucreaza in comisii sau pleaca in teritoriu.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.