A doua reuniune oficiala a Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial de Mediu

Joi, 22 mai, a avut loc cea de-a doua reuniune oficiala a Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial de Mediu (CM POS Mediu).

Membrii comitetului – din care fac parte si reprezentanti ai Comisiei Europene – au remarcat in mod deosebit progresele inregistrate de Autoritatea de Management in implementarea POS Mediu si, in special, aprobarea de catre Comisia Europeana a primelor patru proiecte majore din sectorul de mediu.

Ministerul Mediului si Dezoltarii Durabile (MMDD) are in pregatire un portofoliu vast de proiecte care vizeaza accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune. Acest portofoliu cuprinde 60 de proiecte majore de investitii in infrastructura de apa/apa uzata, deseuri si termoficare, cu o valoare de peste 4 miliarde Euro, reprezentand circa 70% din fondurile europene disponibile pentru sectorul de mediu in perioada 2007-2013. Proiectele vor fi finalizate gradual incepand cu a doua jumatate a anului 2007 si pana la sfarsitul anului 2009.

Subliniem ca proiectele majore sunt proiecte de anvergura pentru care se aplica regulamente comunitare specifice si care implica elaborarea unor aplicatii de finantare complexe (incluzand urmatoarele documente: Master Plan, Studiu de Fezabilitate, Analiza Cost Beneficiu, Analiza Institutionala, Studiu de Impact asupra Mediului etc). De aceea, pregatirea acestora necesita o perioada indelungata de timp (intre 2 si 3 ani).

Pentru pregatirea proiectelor, MMDD a atras finantari de aproximativ 60 milioane Euro, fondurile fiind asigurate din programele ISPA si PHARE sau din credite externe.

Valoarea proiectelor majore de investitii este estimata intre 30-100 milioane Euro.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.