Desi fondurile pentru intreprinderi mici si mijlocii erau asteptate cu nerabdare de catre intreprinzatori, numai 25 de firme iesene au aplicat pentru accesarea banilor europeni. Concret, iesenii nu au accesat nici macar 10 la suta din fondurile puse la dispozitie pentru investitii si finantare pentru consultanta. Cei mai multi s-au inscris pentru consultanta, unde din 61 la nivel national, 14 sunt din Iasi.
Acestia pot primi finantari de peste 10 mii Euro pentru elaborarea unui plan de afaceri, banii de la Uniunea Europeana putand fi utilizati pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate sau fezabilitate, pentru implementarea de tehnologii competitive sau pentru studii sau strategii de management, marketing.
Intreprinzatorii ieseni nu s-au apropiat prea mult de fondurile pentru investitiile de anvergura, ce pornesc de la 920 mii lei si ajung la 5.560.000 lei.
In cursul anului trecut, numai 5 IMM au reusit sa primeasca fonduri pentru investitii, dintr-un total de 2.200 de dosare depuse. Pentru acest an, micii intreprinzatori vor avea la dispozitie peste 800 milioane Euro ce vor fi disponibile prin programul cresterea competitivitatii economice, cea mai mare parte din acesti bani reprezentand fonduri nerambursabile.
Cheltuielile legate de elaborarea de strategii, studii de fezabilitate, analize financiare, planuri de dezvoltare vor putea fi si ele decontate in cadrul acestui program. Foarte important este ca, odata aprobat un proiect, banii trebuie folositi conform planurilor de investitii asumate, in caz contrar UE nu deconteaza investitiile.