La Primaria Timisoara s-a semnat pe 29 mai Acordul interguvernamental romano-german de imprumut si finantare, in valoare de 5 milioane de euro, din care, doua milioane nerambursabili, in vederea reabilitarii cladirilor si monumentelor istorice din oras.Guvernul Romaniei a fost reprezentat de ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, iar partea germana, de consulul acestei tari la Timisoara, Rolf Maruhn. Din acest credit vor fi reabilitate cladirile istorice din cartierele Cetate, Fabric si Iosefin, indiferent daca sunt proprietate privata sau mixta, iar lucrarile vor demara in 2009.
Pana in prezent, firma germana care va executa lucrarile, a identificat 150 de astfel de imobile. Cladirile cele mai vechi ale actualului centru istoric al orasului au fost construite la inceputul secolului al XVIII-lea, in stil baroc.
Potrivit ministrului Vosganian, o parte din acest proiect va fi inclus in programele Ministerului Culturii si Cultelor, dar, in momentul de fata nu poate vorbi despre o anumita cifra. El a precizat ca Timisoara a fost aleasa pentru un astfel de proiect, dupa modelul Sibiului, care a reprezentat un real succes si i-a atras, dupa sine, titlul de Capitala Culturala Europeana.
Ministrul a mai declarat ca Timisoara a fost selectata pentru aceasta investitie deoarece aici sunt cei mai multi investitori germani, care au reusit sa deschida in Banat peste 16.000 de companii cu capital german. Din acest moment este randul asociatiilor de proprietari din cladirile istorice vizate sa prezinte garantiile stipulate in acordul cu clauzele si documentele necesare, pentru a beneficia de finantare.