Firmele mici nu primesc credite de la banci

Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sustin ca din cele 550.000 de firme mici si microintreprinderi din Romania, mai putin de 2% au accesat credite pentru finantarea activitatii.

Motivul este gradul mare de risc pe care firmele mici il reprezinta si tendinta unor antreprenori de a pacali statul. Prin urmare, numarul intreprinderilor mici si al microintreprinderilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate pentru o linie de credit, tinde spre zero.

Gradul de pregatire a mediului de afaceri, managementul defectuos, sunt de asemenea factori care ingreuneaza accesul firmelor la credite.

Beneficiarii eligibili ai Fondului sunt persoanele fizice/asociatiile familiale autorizate sa desfasoare activitati economice si intreprinderile mici si mijlocii, adica societati cu un numar mediu anual de salariati mai mic de 250, cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane de euro si active totale de pana la 43 milioane de euro.

Din anul 2001, data infiintarii, Fondul a sprijinit 6.000 de IMM-uri, valoarea totala a garantiilor acordate fiind de 480 milioane de euro, ceea ce inseamna un volum de 900 milioane de euro de credite sustinute. Pentru acest an, se estimeaza ca Fondul va acorda garantii in valoare de 230 milioae de euro, in crestere cu 25-30% fata de anul trecut.

Sursa: Banii Nostri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.