Cinci noi programe cu finantare de la UE pentru fermieri

Fermierii vor putea depune, din septembrie, proiecte de investitii pentru cinci masuri noi de finantare prin PNDR, potrivit deciziilor luate de Comitetul de Monitorizare pentru PNDR.

Astfel, se vor acorda fonduri nerambursabile pentru proiecte de investitii care se incadreaza in aria de finantare a Masurii 312 “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”, a Masurii 313 “Incurajarea activitatilor turistice”, a Masurii 112 “Instalarea tinerilor fermieri”, a Masurii 142 “Infiintarea grupurilor de producatori”, sau a Masurii 141″Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”.

Totodata, in anul 2008 se vor mai putea depune proiecte pentru Masura 123 si pentru Schemele XS 13/2008 si XS 28/2008 in lunile iulie si august ale acestui an.

De asemenea, Comitetul de Monitorizare pentru Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a stabilit ca in anul 2008 pentru Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole” si pentru Masura 322 “Renovarea si dezvoltarea satelor” se vor depune proiecte de investitii pentru finantare cu fonduri nerambursabile doar in cadrul unei singure sesiuni de primire a proiectelor.

Sesiunea din octombrie va fi ultima din anul 2008 pentru primirea proiectelor pentru cele doua masuri, iar suma alocata acestei sesiuni este echivalenta cu suma aferenta a trei sesiuni de primire de proiecte.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost lansat in data de 3 martie 2008, prima sesiune pentru primirea proiectelor fiind finalizata in 28 martie, iar a doua la sfirsitul lunii aprilie. in aceste doua sesiuni, beneficiarii fondurilor UE de dezvoltare rurala au putut depune proiecte pentru trei masuri, respectiv pentru modernizarea fermelor, cresterea competitivitatii produselor agricole si pentru dezvoltarea satelor. Incepind cu luna mai, a fost lansata schema de ajutoare de stat.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.