La dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se constituie anual Fondul de garantare a creditelor pentru realizarea proiectelor SAPARD, precum si pentru garantarea proiectelor accesate din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, din Fondul european pentru pescuit si din Fondul european de garantare agricola.
Guvernul a adoptat o hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 876/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD prin preluarea riscului de catre fondurile de garantare.
Actul normativ creeaza cadrul legislativ conform cu extinderea aplicabilitatii Legii nr. 231/2005 si a Legii nr. 218/2005 la beneficiarii Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala, Fondului european pentru pescuit, Fondului european de garantare agricola.
Astfel, fondul de garantare se constituie din sumele returnate de catre fondurile de garantare ca urmare a rambursarii creditelor de catre beneficiarii fondurilor SAPARD, Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala, Fondului european pentru pescuit, Fondului european de garantare agricola, precum si din fonduri de la bugetul de stat acordate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie.
Garantiile se vor acorda la solicitarea institutiilor de credit si fara a solicita pentru valoarea acestora alte garantii din partea imprumutatilor, pe baza creditelor aprobate de acestea, conform normelor proprii si a procedurilor de lucru ale fondurilor de garantare, care vor face parte din conventiile incheiate cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Creantele fondurilor de garantare rezultate din contractele de garantare, executate de institutiile de credit, au regim de creanta bugetara si sunt executate in conditiile legislatiei in vigoare.
Sumele disponibilizate pana la data aprobarii proiectelor sau actiunilor ce se finanteaza din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, din Fondul european pentru pescuit, din Fondul european de garantare agricola, ca urmare a rambursarii creditelor garantate de fondurile de garantare pentru proiectele SAPARD, vor fi virate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in conditiile in care expunerea este sub nivelul prevazut de Legea 218/2005, potrivit conventiilor cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Sumele disponibilizate dupa data aprobarii acestor fonduri comunitare vor ramane la dispozitia fondurilor de garantare in scopul utilizarii acestora pentru acordarea de garantii beneficiarilor Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala, Fondului european pentru pescuit si Fondului european de garantare agricola.