BNR a trecut pe profit dupa mai multi ani de pierderi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a trecut pe profit anul trecut, cu un castig net de 458,46 milioane lei (137,39 milioane euro), dupa mai multi ani de pierderi, pe fondul cresterii veniturilor cu 48% si a reducerii cheltuielilor operationale cu 17%, a anuntat, ieri, banca centrala.

Totodata, activele bancii centrale au sporit cu 10,6%, la 103,8 miliarde lei (28,75 miliarde euro), dupa ce in 2006 activele BNR se cifrau la 93,85 miliarde lei (27,77 miliarde euro). Banca a anuntat ca va repartiza in intregime profitul obtinut pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori, care insumeaza circa 6,62 miliarde lei. In 2006, BNR a afisat o pierdere neta de 4,33 miliarde lei.

Comunicatul bancii centrale arata ca, in anul 2007, actionand in interes public, in scopul combaterii inflatiei si consolidarii pozitiei valutare a statului, Banca Nationala a Romaniei a inregistrat profit, pe fondul realizarii unor cheltuieli semnificative cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara, acestea reprezentand, in esenta, costul dezinflatiei – o conditie fundamentala pentru adoptarea monedei euro.

Soldul pozitiv inregistrat anul trecut s-a bazat pe un nivel al veniturilor de 1,32 miliarde lei, cu 48% peste nivelul incasarilor din 2006, si pe o reducere a cheltuielilor operationale cu 17%, pana la 547,59 milioane lei. Banca centrala a anuntat ca a obtinut anul trecut un profit operational de 1,37 miliarde lei, fata de pierderea operationala a anului anterior, de 490,7 milioane lei.

Rezultatul pozitiv a venit in urma cresterii volumului rezervelor valutare si a majorarii randamentului rezultat din administrarea rezervelor internationale, in conditiile unui management performant al acestora. BNR mentioneaza ca, in 2007, raportul dintre cheltuielile proprii de functionare si veniturile totale a continuat sa scada si a ajuns la 6,48%, de la 8,93% cat era in 2006.

La sfarsitul anului trecut, BNR a ajuns in pozitia de debitor net al sistemului bancar, lichiditatea neta a sistemului fiind de 4,03 miliarde lei. Astfel, surplusul structural de lichiditate a impus interventia BNR prin absorbtia lichiditatii excedentare, pentru a evita presiunile inflationiste.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top