Institutii din Iasi puse sa returneze fondurile primite prin programul PHARE

Pe lista emisa de Ministerul Dezvoltarii se afla Universitatea Al. I. Cuza, societatea Apopi&Blumen si Asociatia Partener.

Unii dintre beneficiarii ieseni care au obtinut fonduri europene prin programul PHARE, au fost nevoiti sa restituie o parte din bani sau chiar suma integrala. Potrivit Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) au fost date 35 de sentinte judecatoresti care prevad recuperarea banilor incasati necuvenit de catre beneficiari. Printre datornici se numara o firma si doua institutii din Iasi, suma totala datorata fiind de peste 21.000 de euro, plus 26.000 de lei.

“Proiectul nostru viza pregatirea a 56 de persoane in domeniul instalatiilor si a gazelor. Am cumparate un picamer, suporturi de curs, profesori platiti, amenajari si altele, dar din pacate nu am putut implementa acest proiect pentru ca nu am reusit sa gasim decat doi oameni. Din acest motiv a trebuit sa returnez toti banii primiti”, sustine Petronela Apopi, administrator Apopi&Blumen, una dintre firmele actionate in judecata de MDLPL.

Potrivit MDLPL, Apopi&Blumen a avut de returnat 21.395 de lei si 17.238 de euro. “Din valoarea totala a proiectului 20.000 de euro a fost contributie proprie. Nu credeam ca voi ajunge sa pierd toti banii dar macar am ramas cu picamer”, a adaugat Apopi.

In schimb unii datornici au pierdut banii din cauza birocratiei legata de documente. Asociatia Partener-Grup de Initiativa pentru Dezvoltare Iasi a trebuit sa ramburseze 1.293 de lei si 1.108 de euro din cauza unor simple hartii.

“Daca nu ai nervii tari sa intelegi toata hartogaraia nu ai nici o sansa sa faci treaba. Nu exista o flexibilitatea la adaptarea unor modificari in implementarea proiectului.

Proiectul nostru in valoare de 80.000 de euro a vizat calificarea a 46 de someri in meserii de bucatari si ospatari. Pe parcurs ne-am confruntat cu o demisie a unui om care era nominalizat pe un anumit post. Trei luni de zile nu am reusit sa angajam pe cineva si atunci am economisit banii care i se cuveneau ca salariu respectivului om si am vrut sa-i investesc in alta parte.
Am avut discutii si discutii cu echipa de implementare si dupa 4-5 luni mi-a expirat termenul si atunci am pierdut banii”, declara Catalin Ilascu, presedintele Asociatia Partener-Grup de Initiativa pentru Dezvoltare Iasi.

Pe lista celor care au trebuit sa restituie banii, se afla si Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cu o datorie de 3.308 de lei si 2.835 de euro.
“A fost o confuzie de cheltuiala. Proiectul era legat de 12 burse ale studentilor iar la controlul final s-a constat ca anumite cheltuieli legate de 2-3 studenti nu erau eligibile. S-a facut si contestatie dar a expirat termenul”, afirma Gheorghe Popa, prorector al Univestitatii Al. I. Cuza.

Sursa: ZiaruldeIasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.