Bancile noi isi fac loc in piata

Creditele specializate, consultanta de business si campaniile de relatii publice sunt principalele tactici ale bancilor care au intrat pe piata in ultimii doi ani.

Pentru a-si face loc pe piata, cea mai mare parte a institutiilor de credit intrate in sistemul bancar in ultimii doi ani adopta o strategie de nisa. Este si cazul portughezilor de la Finicredito, institutie de credit care se axeaza pe acordarea de imprumuturi specializate.

Astfel, in oferta bancii pot fi gasite produse de leasing si credite pentru achizitia de automobile, motociclete, ATV-uri sau ambarcatiuni. Alte institutii de credit care si-au inceput activitatea pe piata romaneasca in ultimii doi ani sunt Fortis Bank, La Caixa, Millennium Bank si Bank of Cyprus.

O abordare diferita este cea a belgienilor de la Fortis, axati pe segmentul corporate. Practic, Fortis ofera companiilor serviciile sale prin intermediul unui relationship manager, care este o persoana de contact ce se ocupa de solicitarile financiare ale clientilor.

Serviciile oferite sunt specializate si vizeaza gestionarea creantelor, controlul riscului de piata, garantarea si finantarea activitatilor de import/export, optimizarea platilor etc. O noua prezenta pe piata romaneasca este cea a spaniolilor de la La Caixa, lideri in activitatea de retail banking din Spania.

Inca de la intrarea pe piata, obiectivul institutiei de credit a fost de a sprijini clientii spanioli din tara noastra, precum si clientii romani din Spania. in prezent, oficialii bancii sunt in discutii pentru preluarea Libra Bank, banca specializata pe segmentul profesiilor liberale. Pana in momentul de fata, nu s-a stabilit modalitatea de colaborare dintre cele doua entitati.

Trebuie mentionat faptul ca, inca de la inceput, spaniolii s-au aratat interesati de activitatea de retail banking din tara noastra, afirmandu-si interesul pentru a prelua o institutie de credit.

Dintre institutiile de credit care au intrat pe piata romaneasca in ultimul an si jumatate, singurele banci generaliste sunt Millennium Bank si Bank of Cyprus. Dupa ratarea ofertei de privatizare a BCR, portughezii au optat pentru o strategie inedita. Aceasta s-a materializat intr-o campanie puternica de relatii publice, care le-a permis sa devina in scurt timp vizibili pe piata.

Astfel, dupa ce au impodobit la Bucuresti cel mai inalt brad de Craciun din Europa, portughezii au demarat la inceputul acestui an un parteneriat cu clubul de fotbal Rapid. in plus, institutia de credit a dezvoltat oferte promotionale pentru creditele si depozitele din oferta.

Totusi, puterea ultimilor intrati pe piata “paleste” in fata institutiilor de credit mari care concentreaza o proportie covarsitoare a activitatii bancare din Romania. La finalul lui 2007, bancile “new-entry” (Bank of Cyprus, La Caixa, Finicredito si Millennium Bank) detineau, impreuna, active in valoare de 467,9 milioane de lei, reprezentand 0,18% din activele totale ale sistemului bancar.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.