Raiffeisen Bank, Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwabisch Hall vor prelua HVB Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Bank, Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwabisch Hall in calitate de cumparatori si Vereinsbank Victoria Bauspar (VVB), Bank Austria Creditanstalt si UniCredit Tiriac Bank in calitate de vanzatori au semnat ieri acordul prin care cumparatorii vor prelua de la vanzatori toate actiunile HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL). Acordul urmeaza sa fie aprobat de Consiliul Concurentei si de Banca Nationala a Romaniei.

“Vanzarea HVB BpL reprezinta o decizie strategica a VVB, de a se concentra pe piata germana, acesta fiind pasul logic dupa vanzarea unei banci similare in Republica Ceha la inceputul acestui an”, declara Ludwig Roth, membru al Directoratului la VVB si HVB BpL.

“Consideram ca aceasta este o oportunitate pentru noi de a confirma angajamentul pe termen lung fata de conceptul de economisire-creditare in Romania. Am fost primii pe aceasta piata, bazandu-ne pe experienta extinsa si pe succesul pe pietele europene al partenerilor nostri Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwabisch Hall, ca si pe expertiza locala si reteaua de distributie a Raiffeisen Bank. Prin preluarea HVB BpL va rezulta un si mai puternic #1 al pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ”, a declarat Steven van Groningen, presedinte al Raiffeisen Bank Romania.

Raiffeisen Bank Romania, Raiffeisen Bausparkasse (Austria) si Bausparkasse Schwabisch Hall (Germania) au fondat impreuna Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) n 2004, pentru a dezvolta piata pentru produse de economisire-creditare pentru domeniul locativ. RBL administreaza acum contracte de economisire-creditare pentru aproximativ 160.000 clienti cu o valoare contractuala totala de circa 600 milioane EUR. Economiile totale ale clientilor RBL depasesc 70 de milioane EUR, o crestere de 20% comparativ cu finalul anului 2006.

HVB Banca pentru Locuinte a fost lansata in septembrie 2005, avand trei actionari: Vereinsbank Victoria Bauspar AG cu 55%, Bank Austria Creditanstalt AG cu 35% si UniCredit Tiriac Bank cu 10%. In 2007 numarul de contracte bauspar a crescut cu 46% comparativ cu finalul anului 2006.

Raiffeisen Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca, oferind o gama completa de servicii si de produse financiare de calitate pentru persoane fizice, intreprinderi mici si mijlocii si companii mari. Banca deserveste peste 2,2 milioane clienti persoane fizice, 120.000 IMM-uri si circa 5.000 de companii medii si mari.

Raiffeisen Bausparkasse, fondata in 1916, este institutia specializata in finantarea pentru locuinte in cadrul Raiffeisen Banking Group. Raiffeisen Bausparkasse este liderul de piata in sectorul de constructii din Austria inca din 1981. De la inceputul anilor nouazeci, Raiffeisen Bausparkasse a fost reprezentata in Europa Centrala si de Est (ECE). Aproximativ 363.000 de noi contracte de economisire-creditare au fost incheiate in Slovacia, Republica Ceha, Croatia si Romania in 2007. Numarul de clienti in ECE a crescut la aproximativ doua milioane.

Bausparkasse Schwabisch Hall este cea mai mare institutie de economisire-creditare, cu 870.000 de contracte noi in 2007, cu un total de economii pentru locuinte care insumeaza mai mult de 27 de miliarde de EUR. Din 1948 compania a participat la finantarea a peste sapte milioane de case, proiecte de reconstructie si modernizare. 6,6 milioane de clienti in Germania si aproape 4 milioane de clienti in strainatate construiesc pe fundatia pusa de Schwabisch Hall si de companiile sale asociate – in Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania si China.

Vereinsbank Victoria Bauspar A.G. este a doua banca europeana de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Are peste 80 de ani de experienta in acest sector.

Bank Austria este cea mai mare banca din Austria si partenerul numarul unu pentru companiile domestice: 82% din companiile mari, 62% din companiile de marime medie si 45% din companiile mici sunt clienti ai Bank Austria. In Austria reteaua bancii cuprinde in prezent 360 de agentii.

UniCredit Tiriac Bank S.A. este membra a UniCredit Group, una dintre cele mai mari organizatii bancare si de servicii financiare din Europa, cu o retea de 10.000 de agentii si operatiuni in 23 de tari.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.