15 milioane de euro pentru reabilitarea centrului istoric Arad

Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Regiunea Vest a aprobat proiectul de reabilitare a centrului istoric vechi al municipiului Arad, care necesita o investitie de circa 15 milioane de euro, cu finantare din fonduri structurale.

Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad, a declarat ca spera ca la toamna sa se organizeze licitatia pentru lucrari, iar la inceputul anului viitor acestea sa inceapa. Durata de implementare a proiectului este de 37 de luni. In cadrul acestui proiect va fi reabilitat si Podul Traian, unul dintre cele mai vechi poduri din tara.

Finantarea se va face din fonduri structurale nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, prin Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea totala a investitiei este de 54,6 mil. lei (15 milioane euro).

In cadrul proiectului vor fi reabilitate 12 strazi din zona Biserica Sirbeasca – Piata Romana si Podul Traian. Reabilitarea Podului Traian se va face pe o lungime de 185,4 metri, iar reabilitarea drumurilor urbane pe o distanta de 64.306 metri patrati.

Totodata, proiectul prevede si un program de reabilitare a unor cladiri cu semnificatie istorica pentru oras, incercandu-se refacerea fatadelor imobilelor aflate in zona protejata. Pentru consolidarea Podului Traian, peste raul Mures, vechi de peste 100 de ani, au fost elaborate doua variante.

Prima varianta prevede mentinerea in exploatare a podului existent, prin realizarea unor lucrari de consolidare si conservare si prin introducerea unor conditii de restrictie a circulatiei.

Varianta a doua presupune executarea unei suprastructuri noi, nituite, identice din punct de vedere al aspectului, solutiei de alcatuire si imbinare, inclusiv pastrarea tuturor elementelor decorative de la structura existenta.

De asemenea, in Studiul de Fezabilitate al proiectului initiat de Primaria Arad au fost introduse cheltuieli pentru consolidarea imobilului de pe strada Preparandiei, in care a functionat prima scoala de invatatori din Transilvania si una dintre cele mai vechi cladiri din Arad, dar si reabilitarea partiala a sistemului de iluminat public.

Prin reabilitarea infrastructurii din centrul vechi al municipiului, reprezentantii primariei se asteapta la o crestere semnificativa a valorii imobilelor din acea zona, cat si a patrimoniului local.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.