Se face bilantul realizarilor PHARE

Aproximativ 7 miliarde de euro si mai mult de 1000 de experti si oficiali ai UE au sustinut eforturile romanesti de aderare la Uniunea Europeana. Acest efort a fost sustinut din 1993 de catre Delegatia Comisiei Europene si a fost preluat, o data cu aderarea Romaniei, de catre Echipa de Tranzitie PHARE. A venit acum momentul ca si Echipa de Tranzitie PHARE sa-si inceteze activitatea, monitorizarea restului de activitati PHARE urmand a se asigura direct de catre Directia Generala Extindere din Comisia Europeana.

Pentru a face bilantul realizarile programului PHARE, Reprezentanta Comisiei Europene a organizat astazi o receptie “PHARE-well”, la Clubul Oamenilor de Stiinta, la care au participat oficiali romani si straini, ambasadori, experti, reprezentanti ai presei.

“Programul Phare, alaturi de celelalte instrumente de pre-aderare, nu a reprezentat doar un simplu supliment financiar pentru sprijinirea procesului de transformare a Romaniei intr-un stat democratic si o economie de piata, ci, el a produs si un fel de revolutie culturala la nivelul administratiei si al societatii civile, determinand mai mult rigoare, disciplina si viziune in cheltuirea banului public; a fost elementul de legatura intre procesul de dezvoltare a Romaniei in perioada tranzitiei si ancora acestuia care a fost integrarea europeana. De aceea, spunem ca in aceasta etapa, Romaniei i-a fost caracteristica dezvoltarea prin integrare” a subliniat domnul Niculae Idu, gazda evenimentului, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Seful Echipei de Tranzitie PHARE, domnul Giorgio Ficcarelli, a adaugat ca “Putine au fost sectoarele economiei si societatii romanesti care sa nu fi beneficiat de programele PHARE. Cele aproape 7 miliarde Euro au influentat dezvoltarea societatii romanesti in ansamblul ei, fie ca este vorba de sectoare cheie unde aplicarea legislatiei comunitare a fost o prioritate (agricultura, mediu, finante publice, piata interna etc.) fie sectoare precum societatea civila, sanatatea sau cultura si audio-vizualul, unde Romania s-a remarcat printr-o serie de proiecte inovatoare, implementate in premiera in randul tarilor candidate la acea data.”

Cu aceasta ocazie si fostul Sef al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, domnul Jonathan Scheele, a transmis un mesaj de la Bruxelles: “Nu cred ca Uniunea Europeana va avea vreodata o reputatie mai buna in oricare alta tara a lumii decat a avut-o in Romania in primii ani ai acestei decade. Marea noastra realizare a constat in utilizarea acestei reputatii pentru a ajuta Romania sa se schimbe. Cred ca putem spune cu inima deschisa ca la Bucuresti am avut cea mai buna echipa a Comisiei Europene. Si asta s-a datorat fiecarui membru al echipei, fara exceptie. Niciodata inainte sau de atunci incolo, nu am simtit un asemenea entuziasm in urmarirea unui tel comun”.

Acest eveniment este marcat si prin realizarea de catre TVR1 a unei editii speciale, in direct, difuzata astazi 17 iulie, orele 20:00, avandu-l ca invitat in platou pe domnul Niculae Idu.

Persoane de contract:

Iulia Deutsch

Coordonator al Echipei de Comunicare, Reprezentanta CE in Romania

Tel. 021 2035445

E-mail: [email protected]

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.