Imprumutul de refinantare in 2008 – mai scump si mai dificil

Fata de anul 2007, pentru cel mai vanat credit de anul acesta (imprumutul de refinantare), dobanzile sunt de de doua ori mai mari, iar actele costa si cateva sute de lei.

Dobanzile similare cu cele de acum trei ani, dar mult mai mari decat cele de acum un an sau doi, cat si costurile generate de puzderia de acte nu recomanda creditul de refinantare ca o optiune corecta in prezent.

Totusi, din ce in ce mai multi romani aleg refinantarea, uneori la costuri cu peste 50% mai mari decat cele ale imprumutului initial.

Principalul motiv il constituie posibilitatea obtinerii unei sume de bani ceva mai mari in conditile in care, de cele mai multe ori, valoarea obiectului primei ipoteci constituite la banca creste.

Majoritatea creditelor de refinantare sunt imprumuturi de nevoi cu garantii. Volumul si valoarea medie a creditelor de refinantare au crescut de cateva ori fata de 2007 in cazul bancilor care insista pe promovarea acestui tip de imprumut.

Este cazul Piraeus Bank sau Bancpost, unde unu din patru credite noi este de refinantare.

Pe langa faptul ca este costisitoare, procedura de refinantare este si destul de anevoioasa, presupunand inclusiv cateva drumuri la notar, care de cele mai multe ori nu sunt deloc ieftine. Primul pas il constituie depunerea dosarului pentru credit ipotecar, fiind vorba de un credit garantat.

Acest dosar presupune realizarea procedurilor de intabulare, dar si de evaluare a locuintei cu care va fi garantat creditul, proceduri care nu sunt deloc ieftine.

Dupa evaluare, la notar, trebuie realizata instituirea ipotecii de rangul II asupra proprietatii si, in aceeasi zi, are loc si semnarea contractului de credit si ipoteca.

Stingerea vechiului credit se poate face chiar in aceeasi zi sau la scurt timp dupa aceea, in functie de institutie.

Pasul final, care cade in responsabilitatea clientului, il reprezinta o noua vizita la notar in vederea radierii ipotecii de rang I instituite in favoarea vechiului creditor.

Ca urmare, ipoteca de rang II instituita in favoarea noii institutii financiare este transformata automat in ipoteca de gradul I.

Dat fiind faptul ca, in ultimii trei ani, dobanzile au atins niveluri nemaiintalnite, comportamentul clientilor bancari relativ la imprumuturile de refinantare pare paradoxal.

Daca la euro sau franci elvetieni Dobanda Anuala Efectiva este cu 40-50% mai mare decat cea de anul trecut, in cazul finantarilor in moneda nationala regasim cel putin o dublare a costurilor, ca urmare a cresterii inflatiei si, implicit, a deciziilor consecutive ale Bancii Nationale de a majora dobanda de politica monetara.

In ceea ce priveste dobanda medie (ROBOR), care este folosita si pentru calculul dobanzii variabile pentru lei, diferenta intre iulie 2007 si august 2008 este de peste 4,5%, adica de la 7,59% pe an la aproape 12% pe an pe 25 iulie 2008. De altfel, nici bancile nu recomanda acest tip de credit.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.