Consiliul Judetean Prahova va co-finanta Agentia de Eficienta Energetica si Energie Regenerabila

Consilierii judeteni au votat, pe 25 iulie, un proiect de hotarare privind participarea Consiliului Judetean Prahova la infiintarea Agentiei de Eficienta Energetica si Energie Regenerabila.

In expunerea de motive a hotararii se spune ca Agentia de Eficienta Energetica si Energie Regenerabila este de interes public, obiectivele acesteia fiind mobilizarea societatii civile, a factorilor de decizie si a operatorilor publici de energie pentru stabilirea unor standarde si norme de eficienta energetica in productie, servicii si infrastructura.

Strategia Uniunii Europene in domeniul energiei promoveaza utilizarea energiei din surse regenerabile pe piata interna a energiei si preconizeaza cresterea utilizarii cu pana la 12% a consumului de energie din surse regenerabile pana in anul 2010 si scaderea cu 20% a consumului de resurse conventionale pana in 2020.

Urmeaza ca, dupa declararea eligibilitatii proiectului privind infiintarea Agentiei si semnarea contractului de finantare, sa se prevada in bugetele pe perioada 2008-2010 contributia judetului Prahova la cheltuielile eligibile ale proiectului, in valoare totala de peste 92.000 de euro.

Este necesar ca in anul 2008 suma alocata cofinantarii cheltuielilor eligibile ale proiectului sa fie de 35.000 de euro, a declarat Ludmila Sfarloaga, consilier judetean, unul dintre initiatorii proiectului de hotarare.

Agentia de Eficienta Energetica si Energie Regenerabila va fi o organizatie non-profit, care se va integra in reteaua nationala si europeana.

Valoarea totala a proiectului este de peste 450.000 de euro, din care 250.000 de euro reprezinta fonduri nerambursabile.

Avand in vedere importanta pentru dezvoltarea durabila a regiunii, printre membrii Comitetului de conducere sunt si reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului Prahova, precum si ai societatii civile, reprezentati de Uniunea Asociatiilor de Proprietari si Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti.

Pentru a asigura colectarea de date tehnice din surse de incredere, precum si diseminarea eficienta, direct la sursa, a informatiilor, strategiilor si altor documente realizate de Agentie, in Comitetul de conducere au fost cooptate si societatile reprezentative in domeniul energetic: Electrica, Distrigaz Sud, Veolia Romania, Dalkia, Luxten.

Agentia va avea drept mentor filiala judeteana a Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei si Agentia Locala pentru Managementul Energiei si Protectiei Mediului Brasov.

Dupa expunerea de motive, consilierii judeteni si-au dat acordul pentru participarea Judetului Prahova la infiintarea Agentiei de Eficienta Energetica si Energie Regenerabila si alocarea sumei de 92.376 de euro din bugetul Consiliului Judetean Prahova pe anii 2008-2010, suma reprezentand o cota parte din co-finantarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.