Banii europeni s-au impartit cu injuraturi ca la usa cortului

Seful CJ spune ca s-a format o coalitie impotriva judetului Iasi, iar celelalte judete si-au impartit banii intre ele.

Proiectele Iasului se pare ca au stirnit nemultumirea edililor din Moldova. Primele ecouri ale sedintei de la Piatra Neamt unde s-a decis impartirea fondurilor europene destinate imbunatatirii infrastructurii judetene si urbane par sumbre pentru municipalitatea ieseana. Seful Consiliului Judetean, Constantin Simirad, a tinut sa-i anunte pe alesii judetului ca “am provocat antipatia tuturor celorlalti presedinti de consilii judetene”.

Motivatia a venit imediat: CJ Iasi a depus proiecte de modernizare a trei drumuri judetene si a atras cele mai multe fonduri europene pentru un singur judet. “Faptul ca noi nu am renuntat la nici un proiect, faptul ca nu am acceptat acea distributie echitabila, proportionala, in care judetele mari trebuiau sa ia 28 de milioane de euro, iar cele mici 20 de milioane a provocat o coalitie impotriva noastra”, a spus Simirad.

Practic, Iasul a obtinut aprobarea la nivelul Regiunii Nord-Est pentru derularea unor proiecte evaluate la 57 de milioane de euro dupa principiul “primul venit, primul servit”. Simirad a sustinut ca acesta este motivul pentru care municipiul a pierdut sansa de a primi finantare pe axa 2 a Programului Operational Regional unde Iasul avea depuse proiecte de aproximativ 24 de milioane de euro.

Desi a semnat un contract de confidentialitate pe cinci zile privind deciziile de la nivelul Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC), seful CJ a facut publice unele tensiuni din cadrul forului care decide alocarea banilor europeni in Moldova. Simirad a precizat ca discutiile intre membrii CRESC la sedinta de miercuri au fost foarte dure.

“Nu ascund faptul ca am suportat un limbaj pe care nu l-am intilnit in viata mea. Ce mi s-a intimplat la Piatra Neamt m-a determinat sa cred ca inca sintem intr-o perioada in care trogloditii au puncte importante. L-am auzit pe domnul Pinalti (n.r. Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt) injurind ca la usa cortului”, a afirmat Simirad.

Acest aspect a fost confirmat si de viceprimarul municipiului Iasi, Romeo Olteanu, prezent si el la sedinta CRESC de miercuri. “Noi am semnat un contract de confidentialitate a datelor privind sedinta CRESC, asa este legea. Daca ma intrebati de o suta de ori, acelasi lucru va raspund. Daca altii spun despre discutiile din CRESC, e problema lor, dar eu nu fac nici un fel de comentarii asupra sedintei”, a spus primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Municipiul Piatra Neamt avea pe ordinea de zi de miercuri un proiect de modernizare a strazilor evaluat la aproximativ 900.000 de euro. Presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, a precizat ca intilnirea CRESC nu a fost una tensionata. Seful CJ Bacau a declarat ca in cadrul sedintei fiecare si-a completat chestionarul de evaluare pentru proiectele depuse. Din punctul lui de vedere, nu au existat tensiuni.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.