Numai 105 apicultori au depus cereri pentru finantare

Programului National Apicol din acest an a inregistrat, in judetul Iasi, numai 105 solicitari pentru cereri de finantare.

Cererile depuse au o valoarea totala de aproximativ 30 mii lei. In principial, cererile au fost depuse pentru achizitionarea de matci, respectiv 285, si de tratamentele de combatere a varoozei, boala specifica albinelor.

Maria Magdici, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine Iasi a declarat ca cererile inregistrate anul acesta sunt foarte putine, timpul a fost foarte scurt si perioada nu a fost potrivit aleasa.

Avand in vedere ca suntem in plina vara, majoritatea apicultorilor sunt in pastoral, fiind perioada in care nu se sta in oras, fiecare apicultor fiind plecat in localitatea unde isi are stupii.

Datorita acestei perioade, multi nici nu au avut timp sa treaca pe la Asociatia Crescatorilor de Albine (ACA) si sa se intereseze de aceste fonduri.

De asemenea, mentioneaza si faptul ca daca programul s-ar fi desfasurat intr-un interval mai mare de timp, de cel putin doua luni, si in alt sezon, toamna, primavara sau iarna, oamenii aveau la dispozitie mai mult timp liber, astfel ca cererile erau mai numeroase.

In acest an, Programul National Apicol s-a desfasurat intre 3 iunie si 1 august, ceea ce a reprezentat un interval foarte scurt de timp.

Un alt motiv pentru care perioada este considerata neprielnica ar fi ca tratamentul impotriva varoozei, pentru a avea rezultate bune, trebuie aplicat de la inceputul acestei luni si pana la iarna. In perioada toamna – iarna sunt mai putine albine in ghem si tratamentul este mai eficient.

Pentru acest an, prin Programul National Apicol au fost disponibile 6.7 milioane euro oferiti din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. De asemenea, aceeasi suma a fost furnizata si de catre Uniunea Europeana.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.