Proiecte europene, afectate de lenea mioritica

Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi se lupta cu morile de vant: in ciuda eforturilor depuse de catre acestia de a-i aduna pe producatorii de ciuperci in grupuri organizate, nu s-a ajuns nici pana in prezent la un punct comun.

Conform explicatiei directorului adjunct al DADR Iasi, Magneriu Jalba, problema consta in faptul ca fiecare dintre cei care ar alcatui grupul ar dori sa ocupe functia de lider, sa se ocupe personal de comercializarea ciupercilor.

Pentru incapatanarea taranilor de a face parte dintr-un grup organizat, acestia risca sa fie sanctionati cu amenzi drastice.

Deoarece persoanele in cauza doresc sa-si comercializeze singure produsele, risca sa fie gasite pe piata cu nereguli, intrucat nu se incadreaza in normele impuse de lege.

In ultimii doi ani nu s-a putut beneficia de fonduri europene pentru ca acestia nu au dorit sa se constituie in grupuri de producatori.

Conform legii, fiecare grup ar trebui sa fie alcatuit din cinci membri, iar cantitatea produsa pe an trebuie sa fie de 50 tone.

In cazul de fata, avand in vedere o productie anuala de circa 3-4 tone, numarul membrilor trebuie sa fie de 10-15 pentru a se putea produce cantitatea impusa de lege.

Fiecare grup ar beneficia de 400 mii lei, bani destinati pentru amenajare, aparatura si birotica.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top