Asocierea cu statul lasa firmele fara bani de la UE

O serie de societati comerciale din domeniul agricol au demarat negocierile pentru cumpararea pachetelor de actiuni detinute de stat.

Masura privind obtinerea finantarilor europene este stipulata expres in ghidurile pentru accesarea fondurilor din Programul National pentru Dezvoltare Rurala: solicitantul trebuie sa fie persoana fizica sau juridica romana cu capital privat de 100%.

Prevederea se refera atat la masurile 123 â?? Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, cat si la masura 121 â?? Modernizarea exploatatiilor agricole.

Agentia Domeniilor Statului detine pachete minoritare sau majoritare la 45 de societati comerciale.

In cea mai mare parte, acestea sunt firme care activeaza in sectorul agricol si se poate incadra usor in criteriile de eligibilitate pentru atragerea de fonduri daca nu ar fi pachetele minoritare ale statului.

Pentru a putea intra in posesia pachetelor de actiuni detinute de stat, firmele trebuie sa inceapa negocierea directa, masura aplicabila in cazurile in care statul este actionar minoritar.

In aceasta situatie sunt zeci de societati comerciale, in cea mai mare parte ferme agricole sau zootehnice carora fondurile europene le-ar putea schimba soarta afacerilor. Numai ca iesirea statului din afacerile lor nu este un lucru tocmai usor.

De la inceputul anului, doar doua societati comerciale au reusit sa cumpere pachetele minoritare ale statului pentru a deveni integral private. Problema mare o constituie pretul pachetului.

SC Semina SA din Albesti judetul Prahova a cumparat cele 43 de procente de la stat pentru ca actionarul majoritar in acest caz a fost SIF Muntenia si a avut bani pentru a porni negocierea pachetului de actiuni estimat initial la 773.463 de lei.

Cealalta firma care a reusit sa cumpere este Agrozootehnica Vedea din Giurgiu, iar ADS a cerut initial in schimbul celor 27,91% din actiuni suma de 366.387 lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.