Fonduri UE pierdute pe un drum-fantoma

Comisia Europeana si DNA ancheteaza dezastrul ecologic produs de inceperea construirii unui drum-fantoma care brazdeaza Delta si ingineriile cu fonduri europene si din bugetul Ministerului Transporturilor aferente acestei afaceri.

Visul lui Ceausescu de a realiza un drum intre municipiul Tulcea si orasul Sulina, prin inima Deltei Dunarii, a fost pe cale sa fie pus in practica, pe sest, de regimul Iliescu, proiectul fiind continuat si sub mandatul actualului Executiv.

In 2001, Guvernul Nastase a adoptat HG 398 care clasifica mai multe drumuri locale la solicitarea consiliilor judetene.

In anexa la respectiva hotarare apare si drumul comunal din judetul Tulcea cu simbolul DC2, cu o lungime de 126 km.

Actuala conducere a Consiliului Judetean (CJ) Tulcea a aflat de existenta acestui drum, care taie in doua cea mai mare rezervatie a bisoferei din Europa, zilele trecute, in urma unei solicitari a Sectiei Teritoriale Constanta a DNA de a transmite, in copie, toate documentele oficiale ale investitiei “Modernizare DC2 Sulina-Plaja Sulina”.

DNA a informat CJ Tulcea ca are in lucru dosarul 55/P/2005 care vizeaza fapte de coruptie ce privesc modernizarea unui drum din Delta.

Ar fi vorba de utilizarea ilegala a unui milion de dolari din fonduri PHARE si a 53,1 miliarde de lei vechi din bugetul Ministerului Transporturilor.

La cateva zile de la primirea de la DNA de catre CJ Tulcea a adresei privind investigatia de coruptie in legatura cu derularea investitiei de pe plaja Sulina, autoritatile judetene din Tulcea au fost contactate de experti trimisi de Comisia Europeana pentru a investiga existenta unui drum public care traverseaza, de la est la vest, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Expertii europeni au descins la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), la Primaria Sulina si la Consiliul Judetean Tulcea pentru a afla temeiul legal al infiintarii drumului prin inima Deltei si modul cum au fost cheltuite fondurile PHARE pentru modernizarea unor portiuni din respectivul drum.

In vizorul DNA se afla si fostul ministru Miron Mitru.

Procurorii detin informatii ca Miron Mitrea, inainte de a vira fonduri europene in contul CJ Tulcea pentru modernizarea drumului inexistent de pe plaja, a facut o vizita la Sulina, impreuna cu Trifon Belacurencu.

Cei doi ar fi convenit cu primarul Aurel Dumitriu locul unde urma sa amplaseze viitoarea megastatiune turistica “Europa”, care ar fi urmat sa ocupe 44 ha de plaja aflata sub protectie ecologica.

Tot atunci s-a convenit ca era nevoie, pentru construirea statiunii “Europa” si de un drum asfaltat cu o lungime de 6,2 km.

Astfel, s-a ajuns la modernizarea drumului care nu exista, investitie finantata partial cu fonduri europene.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.