BNR taie dobanzile promotionale la credite

Banca Nationala (BNR) a acceptat eliminarea procedurii stress-test, pe care dorea sa o impuna bancilor prin noul regulament de creditare, dar descurajeaza institutiile de credit sa practice dobanzi promotionale.

Astfel, rata maxima pe care o persoana se poate angaja sa o plateasca bancii lunar, suma rezultata prin aplicarea gradului de indatorare in raport cu veniturile de la momentul acordarii creditului, nu va fi modificata pana la scadenta, potrivit ultimei variante de regulament.

Surse bancare au declarat ca, desi e greu de realizat asa ceva, cei de la BNR au argumentat ca astfel se vor evita practicile promotionale prin care clienti fara venituri suficiente pot sa atraga credite foarte mari.

De fapt, aici s-a urmarit sa fie multumiti si pe cei de la Protectia Consumatorilor, care insistau pe introducerea unei formule de calcul al dobanzii.

Cu alte cuvinte, o dobanda promotionala foarte mica in raport cu cea reala nu mai poate fi practicata pentru toate categoriile de clienti, dat fiind faptul ca rata maxima calculata pentru aceasta dobanda mica nu mai poate sa creasca atunci cand dobanda se mareste, iesind din perioada de promotie.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.