Iasi: Injectie de 8 milioane de euro la Statiunea Dancu

Unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare aplicate in ultimii ani la Iasi incepe sa prinda contur. Apartinand Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Dancu, proiectul se ridica la o valoare de 8 milioane de euro si presupene pe langa dezvoltarea si modernizarea statiuni si realizarea unor laboratoare de cercetare in domeniu.

Potrivit conducerii statiunii de cercetare, sprijinul financiar a venit atat din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in valoare de aproximativ 3 milioane de euro, cat si din partea Uniunii Europene de 5 milioane de euro prin Programul Operational Stategic (POS). “Unitatea nostra este una dintre cele mai bune in domeniul cercetarii taurinelor din tara. Dar in fermele de taurine pentru lapte investitiile sunt foarte mari si atunci cresterea lor nu este apanajul decat celor care au bani. Doar pentru 100 de capete de taurine, este nevoie de peste 1 milion de euro pentru construirea unei sali de muls pentru ca laptele sa fie conform standardelor impuse de UE”, a precizat Steofil Creanga, directorul general al Statiuni de Cercetare Dancu.

Potrivit acestuia intreaga suma alocata statiunii va fi impartita in doua directii, cele 3 milioane de euro, fiind alocate pentru dezvoltarea fermei si sectorului de productie. “Cu finantarea de la MADR, vom construi adaposturi noi, conforme cu toate normele europene si realizarea unei sali de muls cu o tehnologie si un management complet. Cu ajutorul acestei tehnologii, fiecarei bovina i se va implementa un cip in zona gatului sau in ureche si va fi inregistrat intr-o baza de date. Odata ce va fi instalata la apartul de muls, se vor putea obtine toate informatii posibile despre calitatea laptelui”, a completat Creanga.

Cu finantarea de la UE, conducerea institutiei doreste realizarea unor laboratoare performante de cercetare, cu tehnologie de ultima ora. Ambele proiecte vor fi demarate la inceputul lunii septembrie, avand termen de implementare 36 de luni. “Vom construi o cladire de 2.000 de metri patrati in incinta statiunii, unde vor fi numai laboratoare pentru realizarea de analize a calitatii laptelui, a carnii si a procesului de reproductie. Vom avea un segment de extensie si informare, care va fi accesibil tuturor fermierilor unde vom organiza seminarii pentru cei interesati de noua tehnologie. Prin intermediul acestor laboratoare vor putea realiza analize ale laptelui si carnii atat pentru fermele vecine cat si pentru cele din zona Moldovei. In functie de complexitatea lor, acestea vor fi ori gratuite ori contra cost”, a adaugat Creanga.

Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Dancu, se intinde pe o suprafata de 635 de hectare si “gazduieste”, aproximativ 900 de bovine, 800 fiind de rasa Baltata cu Negru Romaneasca.

Pe langa aceste bovine, statiunea mai detine alte 65 de exemplare din rasa Sura de Stepa. “Aceasta rasa este pe cale de disparitie si face parte din Patrimoniul Genetic National. Mai exista doar aici la Dancu si in cateva ferme din tara, care le-au achizitionat tot de la noi”, a completat Marian Pintea inginer sef in cadrul fermei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.