ADR Oltenia a inceput cu dreptul

Agentia de Dezvoltare Regionala Sud – Vest Oltenia poate avea motive de mandrie. Peste o luna, in septembrie, primul proiect finantat din fonduri structurale va incepe sa prinda viata. Nu pe hartie, ci pe teren.

In urma cu aproape patru luni, pe 22 aprilie, se semna primul contract de finantare din fonduri structurale. Mandria este cu atat mai mare cu cat acest lucru s-a realizat intr- un timp record, la un an si jumatate de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

O perioada de timp demna de remarcat, avand in vedere ca procesul de implementare a fondurilor structurale este unul de durata.

Asadar, primul beneficiar al Programului Operational Regional in regiunea Oltenia este Consiliul Judetean Gorj. Proiectul Consiliului Judetean Gorj a fost depus in cadrul Axei prioritare 2: Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, domeniul de interventie 2.1 – Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, inclusiv soselele de centura.

Initiatorii proiectului si-au dorit sa reabiliteze drumurile judetene DJ 665, Km 0+000-54+500 si DJ 675C, Km 0+000-4+300. Proiectul are o valoare totala de 92.371.337,99 RON � aproximativ 27 milioane euro.

Din aceasta suma, 22 milioane euro reprezinta asistenta financiara nerambursabila.

Odata cu implementarea acestui proiect, se va rezolva problema rutiera in nordul judetului, ceea ce va duce la usurarea accesului spre obiectivele turistice din zona. Obiective turistice deloc de neglijat.

Cele doua drumuri care vor fi reabilitate traverseaza localitatile Curtisoara, Tetila, Lazaresti, Grui, Gamani, Barcaciu, Larga, Stancesti, Dragoesti, Carpinis, Aninis, Bercesti, Cernadia, Racovita si Poienari.

Finalizarea sa este programata in 32 de luni de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor. Lucrari care vor incepe peste putin timp, in luna septembrie-octombrie 2008.

Astfel, ADR Oltenia a dat deja 22 de milioane de euro din cei 122.740.000 alocati ei, pentru Axa prioritara 2: Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale. De altfel, Regiunea Sud-Vest Oltenia se situeaza pe locul trei intre cele opt regiuni de dezvoltare, comparativ cu sumele alocate celorlalte Agentii de Dezvoltare Regionala din tara.

Iata de ce, pentru ca regiunea are nevoie de drumuri bune si pentru ca bani sunt si trebuie sa fie folositi, s-au mai depus inca 38 de proiecte. Acestea se afla deocamdata in etapa de pre-contractare, avand partea tehnica finalizata.

Astfel, urmeaza exemplul Consiliului Judetean Gorj si colegii de la Dolj, dar si cei din Dragasani.

ADR Oltenia se mandreste insa nu doar cu proiecte privind reabilitarea infrastructurii rutiere. Pentru cele 10 domenii lansate pana in prezent pe Programul Operational Regional, a fost depus un numar de 103 proiecte.

Astfel, putem vorbi si despre modernizarea serviciilor de sanatate, despre restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, dar si despre proiecte pentru turism.

Daca mai adaugam si faptul ca micii intreprinzatori din regiune au depus si ei peste 60 de proiecte, putem spune ca Agentia de Dezvoltare Regionala Oltenia a inceput cu dreptul.

Sursa: euROpeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.