Sosea de centura la Mircesti, pod aerian peste drumul european la Razboieni, baza sportiva de 1,3 milioane euro la Oboroceni, sens giratoriu si pista de biciclisti la Ion Neculce, sali de sport cu bazine de inot, parcuri si alei pietonale in mai toate satele din judet. Nu sunt povesti electorale. Aunt doar cateva din proiectele pe care edilii viseaza sa le realizeze in urmatorii ani.
Daca, pana mai ieri, necesitatile oricarei comunitati erau asigurarea cu electricitate, apa, canalizare si infrastructura rutiera, mai nou, primarii vor statui in parcuri si sali de festivitati moderne. In localitati in care doar cateva drumuri sunt pietruite, unde apa curenta si canalizarea lipsesc cu desavarsire, primarii fac proiecte pentru orice. De la amenajarea sediului primariei pana la achizitia de autocar pentru echipa sateasca de fotbal. Proiectele autoritatilor locale vizate pentru perioada 2009-2013 au fost centralizate de catre autoritatile judetene si trimise la Guvern. Necesarul de fonduri pentru derularea acestora a inghetat zambetul autoritatilor: peste trei miliarde de euro.
„Fiecare primar stie nevoile comunitatii pe care o reprezinta. Consiliile locale sunt autonome si fiecare isi analizeaza prioritatile”, a spus presedintele Consiliului Judetean (CJ), Constantin Simirad, cel care a centralizat proiectele autoritatilor locale. Conducerea CJ a prezentat saptamana trecuta necesarul de investitii propus de fiecare localitate in parte.
Centralizarea proiectelor a fost solicitata de Guvern pentru a se intocmi un program national multianual de investitii in infrastructura. Fiecare comuna a trimis lista cu proiectele in derulare si cu cele pe care intentioneaza sa le demareze privind infrastructura rutiera, din sanatate, de mediu si scolara.
Autoritatile au mentionat, pe langa modernizari de drumuri, refaceri de scoli, infiintarea de sisteme de alimentare cu apa si canalizare, extinderi ale retelelor de gaze naturale si diverse alte proiecte care par desprinse din filme.
Astfel, printre sutele de proiecte noi pe care edilii vor sa le puna in practica spre a moderniza infrastructura comunala se numara realizarea unor drumuri de centura la Cotnari sau Mircesti. „Drumul de centura ar trebui sa ocoleasca intreaga comuna Mircesti, pentru ca masinile de mare tonaj care tranziteaza localitatea afecteaza locuintele oamenilor”, a precizat primarul comunei Mircesti, Petre Antalut.
Potrivit planului, proiectul ar trebui demarat anul viitor, iar lucrarile se ridica la 200.000 de euro. Banii ar putea fi acoperiti din fonduri europene si bugetul local, dar pana in prezent nu exista nici macar un studiu privind acest proiect. Si autoritatile locale din comuna Ion Neculce au inaintat numeroase proiecte. Astfel, in 2013 se intentioneaza realizarea unui sens giratoriu la intersectia localitatilor Razboieni cu Prigoreni din aceasta comuna. Valoarea proiectului se ridica la nu mai putin de 470.000 de euro.
Un alt proiect inaintat de autoritatile din Ion Neculce este cel privind construirea unei punti pietonale cu supratraversare pe DN 28 in dreptul scolii din satul Razboieni.
In acelasi loc se intentioneaza instalarea de semafoare din 2012, iar fondurile ar trebui atrase de la Uniunea Europeana. „Sunt treceri de pietoni, dar nu sunt semaforizate. Propunerea de finantare a proiectului cu fonduri europene a fost una initiala, dar, daca nu se va putea, vom incerca sa gasim alte surse de finantare. In afara de acest proiect avem si altele mai serioase”, a spus primarul comunei Ion Neculce, Vasile Rusu.
Un proiect care a fost depus in acest an de autoritatile din Ion Neculce si ar putea primi finantare prin Programul National de Deazvoltare Rurala (PNDR) este cel privind constructia unei piste de biciclisti si persoane cu handicap de-a lungul DN 28, in satul Razboieni. Mai toti edilii s-au gandit si la timpul liber al localnicilor, si au propus numeroase proiecte care vizeaza amenajarea de parcuri si sali de festivitati.
Astfel, la Cotnari se doreste amenajarea unei baze sportive, dar si modernizarea unei sali de festivitati in satul Cireseni, lucrari estimate la 60.000 de euro. Totodata, autoritatile din Ceplenita si-au propus ca in 2010 sa demareze construirea unei sali de sport cu bazin de inot.
La Bals, de anul viitor ar putea incepe lucrarile la o baza sportiva, investitie evaluata la 150.000 de euro, o alta baza sportiva ar putea aparea si la Romanesti. In satul Oboroceni din comuna Helesteni, autoritatile locale intentioneaza sa realizeze o baza sportiva evaluata la 1,3 milioane de euro.
In Bivolari se intentioneaza infiintarea unui parc dendrologic, iar in satul Razboieni, din comuna Ion Neculce, se doreste realizarea unui centru civic. Parcuri pentru copii ar putea fi amenajate si in satele comunei Lespezi.
Autoritatile din Scobinti vor ca in urmatorii ani sa atraga fonduri de peste 700.000 de euro pentru amenajarea unei zone de agrement, dar si un parc central si un monument. „In fata primariei vrem sa facem un parc si un monument dedicat eroilor, pentru ca nu avem asa ceva in comuna”, a precizat Gheorghe Hritcu, primarul comunei Scobinti.
Un proiect inaintat de autoritatile comunei Sipote vizeaza achizitionarea in 2011 a unui autocar destinat echipei de fotbal, iar valoarea estimata se ridica la 80.000 de euro.
Valoarea tuturor proiectelor centralizate de CJ atat de la comune, cat si de la municipii si orase transmise catre Guvern se ridica la peste trei miliarde de euro. Cele mai mari sume necesare la nivelul judetului sunt la nivelul infrastructurii de mediu, aproximativ 1,5 miliarde de euro.
Practic, pentru alimentarea cu apa, infiintarea de sisteme de canalizare si statii de epurare ar fi necesare peste 800 de milioane de euro, iar pentru managementul deseurilor si reconstructia ecologica ar trebui atrase sume care depasesc 650 de milioane de euro. Pentru modernizarea de drumuri judetene, refacerea infrastructurii rutiere urbane si comunale ar fi necesare sume care ajung la peste 910 milioane de euro.
Autoritatile au pregatat proiecte si pentru modernizarea infrastructurii din sanatate si invatamant, dar si pentru reabilitarea obiectivelor social-culturale care ajung la sute de milioane de euro.
Ce sanse de reusita au insa aceste proiecte, mai realiste sau mai fanteziste, ale primarilor? In afara banilor guvernamentali pentru infrastructura, pana in 2013, Romania va beneficia din partea Uniunii Europene de fonduri puse la dispozitie in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro.
Un calcul sumar arata ca Iasului i-ar reveni, teoretic, circa 500 milioane de euro. Adica, comparativ, nu mai mult de a sasea parte din cele trei miliarde de euro, cat este, insumata, valoarea tuturor proiectelor primarilor din Iasi.