Fostul si actualul sef al CJ aproape s-au luat de gat la sedinta de ieri a CJ Iasi, pe tema creditului KfW contractat de RAJAC. Conform lui Flaiser, datoria a fost stansa inca din 2006, de catre Guvern. Nu s-a putut lamuri insa de ce Directia Finantelor Publice a confiscat totusi 8,6 milioane lei din contul CJ.
Atacuri dure intre fosta si actuala conducere a Consiliului Judetean (CJ). Lucian Flaiser, fostul sef al judetului, a tinut sa raspunda afirmatiilor lui Constantin Simirad de saptamana trecuta in legatura cu cele aproximativ 2,5 milioane de euro care au fost luate din vistieria CJ de catre Fisc.
Astfel, Flaiser a mentionat ca un act normativ din 2006 demonstreaza ca datoriile care au fost executate saptamana trecuta din contul CJ nu trebuiau platite de autoritatile judetene.
„Nu stiu daca cunoasteti ce este aia o lege? Cititi legea, OUG 128/ 2006, in care se precizeaza clar ca Ministerul Finantelor acopera aceasta datorie a RAJAC. Daca nici legea nu mai primeaza, atunci ce mai conteaza in tara asta? Cat am fost presedinte, nu am avut nicio somatie de plata pentru a achita aceasta suma”, i-a spus Flaiser actualului sef al CJ.
De cealalta parte, Simirad a continuat sa arate cu degetul spre Flaiser. Practic, Simirad a sustinut ca fostul sef al CJ ar fi trebuit sa achite datoria din imprumutul luat de SC Apa Vital, fosta RAJAC, de la Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) pentru echipamentele Mannesmann, iar apoi sa incerce recuperarea banilor in instanta.
Flaiser: „Cand am plecat, am lasat lucrurile in ordine”
Spiritele s-au incins la sedinta extraodinara a CJ. Flaiser a tinut sa demonstreze pe lege ca nu CJ trebuia sa plateasca datoria de 8,6 milioane de lei pe care Directia Generala a Finantelor Publice a executat-o deja de saptamana trecuta din bugetul judetului. „Stiu foarte bine ca, atunci cind am plecat de la conducerea institutiei, am lasat lucrurile in ordine. Faptul ca au aparut comentarii adiacente nu m-a incintat. Nu vreau sa mi se impute unele lucruri care nu sunt adevarate. Este foarte clar, banii trebuie sa-i dea Ministerul Finantelor”, a afirmat Flaiser.
In urma cu 13 ani a fost contractat un credit de peste 20 de milioane de marci germane la banca germana KfW pentru modernizarea statiei de epurare a municipiului Iasi din Dancu. Creditul a fost garantat de stat, iar din 2000 trebuia returnat in transe. In baza unor acte normative emise in 2000, 2003 si 2006, datoria a fost treptat acoperita de stat.
Astfel, in baza unei ordonante de urgenta din 2000, Guvernul se angaja sa acopere rambursarea ratelor, in valoare de 9,3 milioane de euro, mai putin primele doua rate, evaluate la la 1,2 milioane de euro, care au fost platite din fondul de risc constituit la Ministerul Finantelor.
In 2003, printr-o hotarare de guvern s-au alocat bani catre CJ pentru a acoperi 1,5 milioane de lei pentru „plata partiala a ratelor de capital si a dobinzilor aferente acestora din creditul contractat de RAJAC”.
Trei ani mai tarziu, in OUG 128/2006 s-a mentionat ca „obligatiile fiscale principale catre fondul de risc aferente imprumuturilor externe garantate de stat (…) se scutesc de la plata”. Cu alte cuvinte, creditul contractat de RAJAC era practic sters.
Simirad: „Mi-au umflat doua milioane de euro, pur si simplu”
Cu toate aceste precizari, Simirad a reluat acuzatiile la adresa fostului presedinte al intitutiei sustinind ca Flaiser ar fi trebuit sa achite datoria din imprumutul de la KfW pentru echipamentele Mannesmann. „Ati riscat aceasta suma colosala pe care s-ar putea sa nu o putem recupera si atunci vina va apartine integral”, i-a reprosat Simirad fostului sef al CJ.
„Cei de la Finante mi-au umflat doua milioane si ceva de euro pur si simplu. Parerea mea este ca trebuia sa rezolvati aceasta problema, a lasa aceasta suma sa dospeasca a fost o pozitie gresita. Eu as fi platit si apoi deschideam un proces pentru a recupera banii. Ceea ce v-am reprosat eu dumneavoastra este faptul ca nu ati deschis un proces”, a afirmat Simirad.
Fostul sef al CJ a precizat ca vina apartine integral celor de la Ministerul de Finante care nu au luat in calcul prevederile ordonantei de guvern din 2006 semnata chiar de actualul ministrul Varujan Vosganian.
Practic, reprezentantii ministerului precizeaza intr-un punct de vedere ca majorarile s-au calculat la datoriile inregistrate la fondul de risc mentionate in ordonanta de guvern din 2000. Astfel, din 2006 s-a demarat procedura pentru recuperarea datoriile de la SC Apa Vital, fosta RAJAC.
Insa conducerea regiei a atacat in instanta decizia de executare silita si a castigat la inceputul acestui an. „De asemenea, in considerentele Deciziei Civile nr. 155/2008, debitele de la fondul de risc ale RAJAC au trebuit sa fie recuperate de la CJ”, se arata in punctul de vedere al Ministerului Finantelor, fara a face referire la celelalte doua acte normative din 2003 si 2006.
Nici ministrul finantelor si nici reprezentantii DGFP Iasi nu au putut fi contactati telefonic pentru a oferi clarificari suplimentare. „DGFP nu a facut decat sa puna in aplicare un titlu executoriu transmis de Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. In baza acestui titlu executoriu am efectuat executarea datoriei reprezentand rate de capital plus majorari si dobinzi de intarziere aferente unor credite externe contractate de catre RAJAC pentru care CJ a garantat”, a afirmat saptamana trecuta Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFP Iasi.
Reprezentantii CJ au atacat in instanta decizia de executare silita solicitind suspendarea acesteia. Procesul a fost amanat pentru sfarsitul acestei luni, deoarece reprezentantii Ministerului Finantelor nu au primit citatia. „In mod cert un director din Ministerul de Finante nu a operat creanta in bilantul lor. Din punctul meu de vedere, litigiul se va stinge in cuprinsul a maximum doua luni, iar CJ va recupera cele 8,6 milioane de lei”, a afirmat secretarul judetului, Ion Serbina.