Consiliul Local Marginea lanseaza proiectul: „Organizarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor menajere si reciclabile din zona Marginea, judetul Suceava”, in cadrul programului Phare 2005, componenta de deseuri.
Proiectul are o durata de implementare de doi ani, iar valoarea investitiei se ridica la 440.570 euro, din care 396.378 euro reprezinta fonduri europene. „Acest proiect s-a nascut din dorinta de a avea un mediu mai curat si mai sanatos pentru actualii locuitori ai comunei Marginea, dar mai ales pentru generatiile viitoare”, declara d-na Carmen Mihalescu, responsabil de proiect din cadrul Primariei Marginea.
Scopul proiectului este infiintarea si dotarea corespunzatoare a Serviciului Public de Salubritate din comuna Marginea, judetul Suceava, care va putea fi extins si in comunele vecine, la cererea acestora. Prin infiintarea si dotarea corespunzatoare a Serviciului Public de Salubritate aferent localitati Marginea, se va stimula dezvoltarea activitati de colectare selectiva, cu valorificarea fractiilor reciclabile. Materializarea proiectului va conduce pe termen mediu, la cresterea atractivitatii zonei in vederea atragerii de investitii in sectorul de afaceri.
Grupurile tinta vizate sunt locuitorii ale caror case sunt amplasate in apropierea gropilor de gunoi, alaturi de aproximativ 9850 locuitori ai comunei, care vor beneficia de un sistem de colectare a deseurilor performant, ce va conduce la cresterea calitatii vietii si protejarea mediului inconjurator.
Beneficiarii proiectului sunt: locuitorii comunei Marginea (9850 persoane); 170 agenti economici si institutiile publice cu activitate pe teritoriul comunei Marginea; toti cei peste 50.000 de turisti care viziteaza anual zona; cei aproximativ 10.700 locuitori din comunele invecinate: Sucevita, Horohnic si orasul Solca, la care se adauga un numar de 170 agenti economici, din care peste 100 pensiuni turistice (din Sucevita) in momentul in care acest serviciu comunal va deveni serviciu zonal extins, care sa preia deseurile de pe o raza mult mai mare.
Proiectul are ca activitati principale: lansarea proiectului, constituirea echipei de proiect, achizitionarea serviciilor de asistenta tehnica, acordarea asistentei tehnice, activitati de publicitate – promovare, achizitia si livrarea de bunuri, infiintarea Serviciului Public de Salubritate si angajarea personalului, pregatirea si incheierea contractelor, distribuirea pubelelor si containerelor, proba functionarii investitiei, monotorizare, evaluare, control, auditul proiectului.
Proiectul propune colectarea selectiva a deseurilor, achizitionarea unei autospeciale total echipata (autogunoiera) pentru colectarea deseurilor menajere, a unei autoutilitare cu lada pentru transportarea deseurilor reciclabile, un compactor si un moto-stivuitor. in afara acestor mijloace de transport, se vor achizitiona un numar de 1700 pubele de 200 litri si 350 containere de plastic cu capacitate de 1100 litri.
Prin proiect se urmareste, de asemenea, si constientizarea populatiei si a agentilor economici, pentru a intelege importanta colectarii selective a deseurilor si a prevenirii producerii de deseuri, precum si reciclarea si alte forme de valorificare a acestora, astfel incat sa se reduca volumul de deseuri eliminate.
Prin proiectul promovat se doreste a fi atinse urmatoarele obiective specifice:
1)dezvoltarea si implementarea la nivelul localitatii Marginea a proiectului de gestionare a deseurilor, prin care va fi posibila furnizarea facilitatilor de gestionare a deseurilor pentru reabilitarea si protectia mediului inconjurator;
2)reducerea impactului asupra mediului inconjurator a depozitelor de deseuri existente pe raza comunei Marginea;
3)introducerea colectarii (selective) si transportului deseurilor pe raza comunei Marginea, in care nu exista in prezent sistem de salubrizare – cu posibilitati de extindere in zonele invecinate;
4)imbunatatirea metodelor simple si eficiente de tratare a deseurilor in raportul optim cost / beneficiu.
Colectarea selectiva a deseurilor este solutia la indemana tuturor si presupune depozitarea deseurilor in locuri special amenajate in vederea reciclarii. Institutiile publice, asociatiile, fundatiile, persoanele fizice sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite, inscriptionate in mod corespunzator si amplasate in locuri speciale, accesibile cetatenilor, conform HG 621/2005, (completata si modificata prin HG 1872/2006).
„Colectarea selectiva este o cerinta europeana, dar si un model civilizat de comportament la care trebuie sa aderam si noi, romanii. Astfel, practica aruncarii laolalta a tuturor deseurilor din gospodarie trebuie inlocuita cu ceea ce numim colectarea selectiva a deseurilor. Aceasta trebuie sa porneasca din gospodaria fiecarui cetatean”, a precizar Attila Korodi, Ministrul Mediului.
Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactati pe D-na Carmen Mihalescu de la Consiliul Local Marginea, telefon/fax: 0230 / 416 203, e-mail: [email protected]
Adresa autoritatii contractante:
Consiliul Local Marginea, localitatea Marginea, judetul Suceava
Telefon/fax: 0230 / 416 203
E-mail: [email protected]