Proiect de milioane al Universitatii Tehnice Iasi

UTI a depus spre finantare un proiect de refacere a campusului Tudor Vladimirescu. Proiectul are toate sansele sa fie aprobat, fiind primul proiect depus pe axa 3.4 a Programului Operational Regional. Decizia finala va fi luata saptamana viitoare.

Viitoarele promotii de studenti ar putea beneficia de conditii europene in campusul „Tudor Vladimirescu”. Un proiect evaluat la aproximativ 17,5 milioane de euro depus de conducerea Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi (UTI) asteapta la Agentia de Dezvoltare Nord-Est aprobarea finala a forului regional.

Documentatia va fi discutata saptamana viitoare in sedinta Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare Nord-Est (CRESC), for care aproba derularea proiectelor cu bani europeni in cadrul Programului Operational Regional (POR).

„Sa dea Dumnezeu sa obtinem finantarea pentru proiect, si atunci vom discuta mai pe larg despre el. A trecut de toate etapele de evaluare si mai este cea strategica. Este un proiect unicat”, a explicat rectorul UTI, prof.univ.dr.ing. Ion Giurma.

UTI are sanse mari sa acceseze fonduri importante in cadrul POR. In cadrul urmatoarei sedinte CRESC va fi analizat un proiect depus de conducerea universitatii vizind „Reabilitarea si modernizarea campusului Tudor Vladimirescu”.

Documentatia va fi analizata in cadrul axei prioritare 3.4 a POR. Prin finantarea de proiecte pe aceasta axa, Uniunea Europeana sprijina lucrari de reabilitare, modernizare, dezvoltare si echipare a infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formarea profesionala continua.

Astfel, conducerea UTI a pregatit un proiect prin care se va schimba fata campusului studentesc „Tudor Vladimirescu”, iar valoarea totala a lucrarilor necesare pentru modernizare se ridica la 61,5 milioane de lei.

Reprezentantii UTI nu au dorit sa ofere prea multe informatii legate de proiectul de modernizare sustinand ca doresc sa obtina mai intai aprobarea CRESC si apoi il vor prezenta pe larg.

„De un an si ceva lucram la el. Inca nu vreau sa vorbesc despre proiect pana dupa sedinta. Pana acum a fost punctat bine, mai sunt si alte proiecte in evaluare, dar al nostru a fost singurul care a ajuns in CRESC pana acum. Tot ce pot spune este ca, daca vom primi finantarea, se va face un campus european”, a afirmat rectorul UTI.

Lucrarile de modernizare vizeaza in mare parte reabilitarea termica a caminelor care nu au fost refacute pana in prezent si dotarea corespunzatoare a spatiilor de cazare pentru mii de studenti.

„Proiectul este doar pentru campusul Tudor Vladimirescu si vizeaza reabilitarea termica a caminelor”, a precizat si prorectorul UTI, prof.univ.dr.ing. Spiridon Cretu.

Pe axa 3.4 care vizeaza alocarea de fonduri pentru refacerea infrastructurii preuniversitare si universitare sunt disponibile 46,5 milioane de euro si pana in prezent nu a fost aprobat pentru a primi finantare nici un proiect.

Practic, daca se va respecta pe langa toate criteriile de alocare a fondurilor si principiul Uniunii Europene „primul venit, primul servit”, UTI are mari sanse de a obtine finantarea pe modernizarea campusului studentesc.

Din CRESC fac parte 24 de membri, respectiv presedintii de consilii judetene din Regiunea Nord-Est, primarii de municipii si reprezentanti ai mediului economico-social din regiune.

Practic, acest for decide unde ajung banii europeni alocati prin POR. In CRESC, Iasul este reprezentat de conducerea Consiliului Judetean (CJ), a Primariei Iasi, dar si cea a UTI si a Organizatiei Academice de Ingineria Mediului si Dezvoltare Durabila Iasi.

„Stiu ca Iasul are un proiect important pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte CRESC. Sper ca la nivelul comitetului sa fie aprobat”, a precizat vicepresdintele CJ, Constantin Adascalitei.

Acesta este membru supleant in cadrul CRESC in locul presedintelui Constantin Simirad, el fiind si cel care va participa la sedinta de pe 16 septembrie de la Neamt.

Practic, daca documentatia depusa de UTI va fi aprobata in CRESC, se poate spune ca se intra in linie dreapta spre finantare, urmand sa fie elaborat si evaluat proiectul tehnic, iar apoi sa fie demarate lucrarile de executie.

Potrivit paginii de internet a UTI, campusul studentesc are in componenta 21 de camine, cu o capacitate de cazare in anul universitar 2008-2009 de 7.520 de locuri.

Pana in prezent, judetul Iasi a obtinut aprobarea CRESC pentru a derula trei proiecte de infrastructura rutiera evaluate la 57 de milioane de euro, din care 34 de milioane nerambursabili.

Practic, membrii CRESC au aprobat modernizarea a trei drumuri judetene de interes regional care unesc Iasul de judetele Neamt, Vaslui si Botosani pe axa prioritara 2.1 care vizeaza modernizarea drumurilor judetene si a strazilor urbane.

Totodata, autoritatile judetene au mai obtinut aprobarea CRESC pentru derularea unui proiect de modernizare a centrului social din Galata evaluat la aproximativ un milion de euro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top