Subventiile intarzie, siguranta alimentara este pusa in pericol

In aceasta luna, campania de toamna este prioritatea zero a agricultorilor, dar ei nu au primit inca sprijinul necesar pentru motorina, ingrasaminte si seminte.

Una dintre regulile elementare pe care le respecta cu sfintenie orice agricultor este aceea ca, pentru a avea ce recolta in anul care vine, cerealele si plantele tehnice trebuie insamantate inca din toamna asta.

Spre exemplu, acum ne putem lauda cu o recolta buna realizata in 2008 pentru ca in toamna anului trecut culturile au fost infiintate la momentul oportun, datorita faptului ca subventiile necesare lucrarilor de atunci au fost acordate la timp.

Acum, insa … suntem deja la jumatatea lunii septembrie si campania de toamna – care ar trebui sa fie in plina desfasurare – intarzie din cauza lipsei banilor. Este vorba despre platile directe pe suprafata prevazute de legislatia in vigoare pentru achizitia de motorina, seminte si inputuri â?? ingrasaminte, pesticide etc.

„Toate intarzierile in acordarea subventiilor fac ca siguranta alimentara a populatiei sa fie pusa in pericol”, ne-a declarat Costel Olteanu, presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR) – confederatie care a initiat programul „Alternativa Producatorilor” alaturi de sindicatele si patronatele din agricultura.

Costel Olteanu precizeaza ca in primul rand trebuie urgentata subventia la motorina („pretul la pompa, pentru agricultori, ar trebui sa fie de maximum 50% fata de nivelul pietei”), altfel „riscam sa compromitem intreaga recolta de grau, rapita sau orz a anului viitor.

Iar termenele-limita pentru infiintarea culturilor de toamna deja sunt depasite”. Reamintim ca programul „Alternativa Producatorilor”, lansat in luna mai a acestui an, prevede o serie de masuri pentru crearea bazelor necesare sigurantei alimentare a populatiei.

De aceea, situatia creata din cauza intarzierii platilor si subventiilor din toamna i-a pus in alerta pe promotorii proiectului.

Ce se intampla la nivelul Ministerului Agriculturii, care ar trebui sa deblocheze fondurile necesare subventionarii fermierilor?

Costel Olteanu spune ca exista un dialog institutionalizat intre ministeriabili si reprezentantii agricultorilor, dar acesta „este pur formal, guvernantii se comporta ca si cum nu am fi discutat respectivele probleme”.

Mai mult, liderul patronal afirma ca „in locul reprezentantilor legitimi ai angajatorilor si angajatilor din agricultura sunt ascultate mai mult vocile unor grupari minuscule, agreate pe criterii politice, acestea neavand nici macar legatura cu partidul care are in portofoliu Ministerul Agriculturii”.

Avand in vedere situatia descrisa mai sus, seful UNPCPR ne-a mai spus ca „voi solicita sa ni se comunice oficial modul cum va vota fiecare partid politic in parte, la dezbaterea motiunii de cenzura pe tema agriculturii”, care va fi discutata maine, in Parlament.

„Suntem curiosi cine este pentru si pe cine nu intereseaza salvarea agriculturii romanesti”, conchide liderul patronal.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top