Romania, paradisul comisioanelor bancare

banca, Uniunea Europeana

Ultimele rapoarte de evaluare financiara dezvaluie ca bancile romanesti inregistreaza un profit de peste 70% numai din comisioanele aplicate tranzactiilor cu numerar si al administrarii conturilor. Astfel, romanii care au conturi bancare sau care au de platit rate pentru credite scot din buzunar in medie 127 de euro pentru taxele si comisioanele bancare, potrivit evaluarii financiare efectuate pe parcursul anului 2008. Astfel, o banca ajunge sa incaseze de la clienti sume de zeci de milioane de euro

O premiera in lumea bancara si in justitia din Romania este cazul unui client al BRD care a reusit sa demonstreze in instanta ilegalitatea comisioanelor impuse de institutia de credit. Judecatoria sectorului 6 i-a dat castig de cauza reclamantului. Magistratii au constatat ca BRD introdusese, fara negociere cu acesta, un comision de „gestiune cont”. Judecatorii au stabilit ca o banca nu poate sa impuna clientilor comisioane care nu au fost negociate si stabilite contractual cu acestia.

In timp ce in Uniunea Europeana legislatia bancara cauta continuu in ultimii ani masuri de protejare a consumatorilor de credite, in Romania, bancile nici nu vor sa auda de schimbarea politicilor extrem de agresive la adresa romanilor si continua sa le suprataxeze serviciile bancare prin impunerea comisioanelor uneori chiar aberante. Numai asa s-a ajuns ca profiturile operationale raportate de catre bancile multinationale prezente pe piata bancara romaneasca sa depaseasca cu mult asteptarile managementului lor. Un raport de evaluare financiara al Capgemini dezvaluie ca bancile romanesti inregistreaza un profit de peste 70% numai din comisioanele aplicate tranzactiilor cu numerar si din administrarea conturilor. Astfel, romanii care au conturi bancare sau care au de platit rate pentru credite vor ajunge sa scoata din buzunar in medie 127 de euro pentru taxele si comisioanele bancare.

Campaniile masive de publicitate, sustinute cu bugete impresionante de cele mai importante societati bancare, au avut din plin efect, gradul de indatorare a romanilor fiind azi ametitor. Numai ca foamea de credite s-a dovedit a fi un cutit cu doua taisuri, creditatii realizand ca, in realitate, intreg sistemul bancar nu este unul chiar „prietenos”, el functionand de multe ori pe baza unor reguli nu tocmai „transparente”.

Nu de putine ori s-a ajuns ca aceia care au contractat credite bancare sa se trezeasca, dupa cateva luni de la semnarea contractului de finantare, ca platesc mult mai mult decat calculele initiale pentru a le rambursa, si asta din cauza comisioanelor. In timp ce Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cauta solutii legislative pentru asa-zisa protejare a consumatorilor de credite, reprezentantele companiilor bancare multinationale prezente pe piata autohona continua sa-si haituiasca propria clientela prin suprataxarea operatiunilor bancare, nu numai in cazul creditelor, ci si in cazul depozitelor bancare.

Mai mult, sistemul bancar din Romania pare ca nu doreste sa se ralieze tendintelor protectioniste ale politicilor UE privind piata produselor bancare. Si asta pentru ca, daca Parlamentul European a hotarat eliminarea in viitorul cel mai apropiat a comisionului de rambursare anticipata a creditelor, in Romania, nici una din autoritatile indrituite sa apere interesul cetatenilor fata de abuzul multinationalelor bancare nu da semne de viata.

„Comisionul de rambursare anticipata va fi intr-adevar eliminat din sistemul bancar ca urmare a unui hotarari a Parlamentului European. Este vorba despre acele credite cu dobanda fixa pe toata perioada de existenta a creditarii. Este stiut ca, in Romania, nivelul acestui tip de comisioane a ajuns pe undeva la 4-5%, un nivel consistent, de aceea este interesant sa vedem modul in care vor reactiona bancile in fata unei astfel de povocari”, sustine Alin Iacob, analist financiar Conso.

Romania, raiul taxarii serviciilor bancare

Ultimele evaluari facute pe sectorul bancar de catre compania de evaluare financiara internationala Capgemini releva faptul ca, in zona statelor care nu au adoptat moneda euro, sistemul bancar romanesc se afla pe locuri fruntase, dupa Slovacia si Danemarca, din punctul de vedere al veniturilor obtinute din comisioane, acesta atingand un nivel de 70%. Cu alte cuvinte, bancile romanesti ne taxeaza rau pentru faptul ca ne administreaza conturile ¾i pentru platile cu numerar. Potrivit studiului, in 2008, romanii care au conturi sau care au de platit rate pentru credite vor da in jur de 127 de euro, sub forma taxelor pentru serviciile bancare.

Si Capgemini arata ca societatile bancare prezente in Romania au ajuns la un nivel al incasarilor de 40% numai din taxele impuse pentru administrarea conturilor, in timp ce, in Marea Britanie, acest tip de comisioane aduce un venit de doar 5%, iar in tarile nordice, de 2%. In loc sa scada, comisionarea bancara din Romania devine tot mai scumpa. S-a ajuns la pastrarea unor situatii aberante in metodica reprezentantelor bancare din tara noastra, cum ar fi aceea a taxarii fiecarei retrageri de numerar dintr-un depozit de economii, chiar daca comisionul de intretinere a contului poate fi considerat ca o suprataxare a aceleiasi operatiuni.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top