Trei drumuri judetene importante s-au impotmolit in birocratia din Guvern

bani europeni, modernizare drumuri

Iasul asteapta in continuare bani europeni, desi a fost primul judet care a depus proiecte pentru accesarea de fonduri comunitare. Doua proiecte ale judetului ramin in asteptare, iar ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), Laszlo Borbely, continua sa promita ca le va semna. Borbely a anuntat in cursul lunii trecute ca pe 23 septembrie va parafa contractele de finantare pentru a putea demara lucrarile la doua din cele trei drumuri de interes regional ce vor fi refacute cu bani europeni prin Programul Operational Regional (POR).

Se pare ca seful MDLPL si-a uitat promisiunea si a venit ieri la Iasi cu alta, ca “spera” ca in doua saptamani sa semneze contractele pentru refacerea drumurilor care leaga Iasul de Neamt si Suceava pe la Mircesti – Pascani – Lespezi, dar si de Vaslui, pe la Grajduri – Rebricea. Explicatia data de ministru pentru intarziere: birocratia si alegerile. “Din pacate, si nu ar trebui sa fie asa, au influentat si alegerile, pentru ca in lunile aprilie – mai era foarte dificil sa discuti cu cineva. Pe de alta parte, am facut apel si la judete, dar si la cei din minister, sa nu se mai ascunda in spatele hartiilor”, a afirmat Borbley.

La inceputul acestui an, fosta conducere a judetului a obtinut aprobarea la nivelul Regiunii Nord-Est pentru finantarea lucrarilor la trei drumuri, proiecte estimate la 57 de milioane de euro, din care 34 de milioane de euro reprezinta fonduri nerambursabile.

Dupa aprobare, autoritatile judetene au trebuit sa pregateasca proiectele tehnice si alte documente pentru ca MDLPL sa semneze contractele de finantare. De o luna de zile, doua din cele trei proiecte stau in sertarele MDLPL asteptand ultima semnatura pentru a putea demara procedurile de organizare a licitatiilor de executie a lucrarilor de modernizare. Pentru cel de-al treilea proiect, care asigura legatura intre Iasi si Botosani pe la Vladeni – Plugari – Flaminzi, mai trebuie pregatite de catre autoritatile judetene cateva documente.

Prezent la Iasi, Borbely a tinut sa precizeze ca Regiunea de Nord-Est este una dintre cele mai active din tara. Autoritatile publice, dar si mediul universitar si cel de afaceri din cele sase judete ale regiunii, au depus proiecte pe axele lansate din cadrul POR.

Mai mult, pe axa de finantare care vizeaza modernizarea drumurilor judetene, axa 2 a POR, unde pentru perioada 2007-2013 erau disponibile 143 de milioane de euro nerambursabili, s-au accesat toate fondurile prin proiectele depuse si aprobate la nivelul forului regional de decizie.

Cu toate acestea, banii europeni nu au inceput sa fie alocati pentru demararea proiectelor. Ministerul Borbely a recunoscut ca nu a semnat pentru Regiunea Nord-Est nici un contract de finantare, desi pentru alte regiuni au fost deja parafate pe axa 2 a POR noua documentatii.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.