Bani de la Uniunea Europeana pentru fermieri

In luna martie 2008 au inceput sa se faca platile pentru cererile de plata depuse de fermieri in campania din anul 2007. Suprafata de referinta negociata de catre Romania in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana este de 8.716.370 ha, insa suprafata determinata eligibila pentru plata pentru anul 2007 a fost mai mica dupa efectuarea tuturor controalelor.

Avand in vedere ca platile s-au facut pe parcursul catorva luni, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a initiat perfectarea unui instrument de creditare a fermierilor pentru a veni in sprijinul acestora si a asigura finantarea lucrarilor din campania agricola de primavara. Actiunea a fost sprijinita de catre Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), CEC, BRD-Group Societe Generale, BCR si Alpha Bank. Conform Conventiilor incheiate de APIA cu acesti parteneri, de acest credit in conditii preferentiale au beneficiat fermierii care detin suprafete de teren mai mari de 10 ha.

Fermierii au putut obtine un credit in valoare de 75% din suma estimata a fi primita din fonduri europene pe baza unei adeverinte eliberate de catre APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural a garantat 50% din creditul solicitat de catre fermieri. Acest mecanism de creditare are sanse sa fie aplicat si in anii urmatori.

In ceea ce priveste sumele care au fost efectiv platite pentru campania 2007, acestea sunt 50,55 EUR/ha, ca plata unica pe suprafata (SAPS) si 47 EUR/ha ca plati nationale directe complementare (PNDC 1), deci in total 97,55 EUR/ha platibili in lei la un curs de 3,3441 lei/EUR.

In anul 2008 Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene beneficiaza de fonduri europene prin aplicarea schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) care implica acordarea unei plati uniforme pe hectarul de teren agricol utilizat, platibila o singura data pe an, independent de nivelul productiei. Romania suplimenteaza acest sprijin prin plati nationale directe complementare (PNDC) finantate din bugetul national. Totodata, vor fi acordate plati pentru schema separata pentru zahar, schema pentru culturi energetice, pentru masurile de agro-mediu si zonele defavorizate din punct de vedere natural.

Anul 2008 se anunta a fi unul foarte bun pentru agricultura, cel putin prin prisma banilor. Agricultura beneficiaza acest an de o sustinere financiara, atat interna cat si externa, de peste 11 miliarde lei. Este vorba de cel mai mare sprijin financiar din istoria agriculturii romanesti.

Pentru a beneficia de acordarea de plati in cadrul schemelor de plata unica pe suprafata, fermierii romani trebuie sa indeplineasca anumite conditii de eligibilitate conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, aprobata prin Legea nr.139/2007.

Astfel, fermierul trebuie:
a) sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin 1 ha, iar suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 ha. in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 ha;
b) sa declare toate parcelele agricole;
c) sa inscrie, sub sanctiunea legii penale, date reale, complete si perfect valabile in formularul de cerere de plata directa pe suprafata si in documentele anexate, inclusiv lista suprafetelor;
d) sa fie de acord ca datele din formularul de cerere de plata sa fie introduse in baza de date IACS, procesate si verificate in vederea calcularii platii si transmise autoritatilor responsabile in vederea elaborarii de studii statistice si de evaluari economice, in conditiile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) sa respecte bunele conditii agricole si de mediu, reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei;
f) sa prezinte documentele necesare care dovedesc dreptul de folosinta si sa poata face dovada ca utilizeaza terenul pentru care s-a depus cererea;
g) sa furnizeze toate informatiile solicitate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in termenele stabilite;
h) sa permita efectuarea controalelor de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura sau de catre alte organisme abilitate in acest sens;
i) sa marcheze limitele parcelei utilizate, atunci cand este cultivata cu aceeasi cultura ca a parcelelor invecinate;
j) sa comunice in termen de 10 zile, in scris, Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura orice modificare a datelor declarate in cererea de plata survenita in perioada cuprinsa intre data depunerii si data acordarii platii. Aceste modificari se refera la suprafata agricola utilizata a exploatatiei, transferarea proprietatii fermei catre un alt utilizator agricol, aprobarea unei rente agricole viagere, alte schimbari ale informatiilor din formularul de cerere.

Beneficiarii platilor directe pot fi persoane fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, locatari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, asociatii.

Pentru a beneficia de sprijin financiar pentru anul 2008, fermierii trebuiau sa se prezinte la sediile Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, sa completeze si sa depuna o singura cerere de plata pe suprafata in perioada 3 martie-15 mai 2008, fara penalitati si 16 mai- 9 iunie 2008 cu penalitati de 1% din suma cuvenita pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

Se depune o singura cerere de sprijin, chiar daca fermierul are teren in diferite localitati sau judete. Fermierii depun cererea la Centrul Judetean sau Local in raza caruia au domiciliul sau sediul social. Formularele cererilor de sprijin pe suprafata se afla impreuna cu hartile blocurilor fizice la sediile Centrelor Locale APIA, pentru fermierii care detin o exploatatie mai mica de 50 ha sau la sediile Centrelor Judetene APIA, pentru fermierii ce detin exploatatii mai mari de 50 ha. Fermierii care au depus cerere de sprijin in 2007 au primit acasa o invitatie continand programarea pentru depunerea cererilor la Centrele Locale sau Judetene ale APIA.

Incepand cu 10 iunie 2008 cererile depuse nu mai sunt acceptate la plata in cadrul campaniei 2008-2009 dar vor fi primite si inregistrate in Registrul manual de inregistrare a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata.

10 thoughts on “Bani de la Uniunea Europeana pentru fermieri”

 1. ioan petru spune:

  Cum se poate rezolva o problema privind un act aditional la contractul obisnuit, prin care arendasul se obliga sa plateasca ca arenda, suma ce reprezinta subventia primita dela APIA,si el nu o achita. Mai mult arendasul care primeste subventia dela APIA, scade si arenda contractuala dela 600kg./ha la 500kg/ha. Ce se poate face in continuare cu arendasul si cind.
  Va multumim pentru ajutor

 2. admin spune:

  APIA nu are rolul și nici nu poate să intervină în relațiile contractuale dintre fermieri.Pentru aceeași suprafață nu pot primi subvenție și proprietarul și persoana care a luat terenul în arendă.Problemele avute în legătură cu contractul de arendă încheiat trebuie să le rezolvați împreună cu persoana căreia i-ați dat terenul în arendă.

 3. popa marian spune:

  Detin ca propietar persoana fizica prin revendicare in loc de teren arabil mi s-a distribuit pasune prin instanta,nu am ferma de animale dar in schimb pe terenul meu pasuneaza toate animalele satului,am facut
  pe o suprafata de 1 ha contract de arenda cu un cioban
  si nu sa respectat clauzele,a pasunat linistit a facut productie si nu a respectat contractul in schimb el a primit suventie iar eu am platit impozit la stat,nu este drept noi propietarii de pasune ce facem ?Noua nu ni se da nimic din toate fondurile suntem fara nici un drept ?Ce putem face in aceasta situatie?

 4. admin spune:

  Pentru a vă putea răspunde avem nevoie de mai multe informații: despre ce ajutor este vorba cu exactitate, când l-ați primit, prin intermediul cărei instituții (APIA sau altă instituție?).

 5. marius spune:

  ajutorul in bani din primavara isi propune sa acopere cheltuielile campaniei de toamna a anului trecut, sau cheltuielile campaniei de primavara din anul curent?

 6. admin spune:

  Pentru categoria de folosință pajişti permanente-păşuni şi fâneţe (PP)puteți beneficia de plata SAPS (schema de plată unică pe suprafaţă) – reprezintă acordarea unei sume stabilite pe hectar, plătibilă o dată pe an, decuplată total de producţie.
  Beneficiarii plăţilor directe în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau alte asemenea. Pentru a beneficia de acordarea de plăţi în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, solicitanţii trebuie să fie înscrişi în Registrul fermierilor, administrat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, să depună o cerere de solicitare a plăţilor la termen şi să îndeplinească anumite condiţii. Având în vedere faptul că pentru anul 2009 campania de depunere a cererilor de plată s-a încheiat, puteți depune cerere în campania de anul viitor, campanie care va debuta la începutul lunii martie.

 7. tinis vasile spune:

  pasunile si finetele intra in atentia APIA ?detin o suprafata de3ha intr-o localitate si 4ha in alta localitate din jud.buzau

 8. Turoi Cristian spune:

  cind incep platile pt subventiile 2008?

 9. admin spune:

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu are ca obiect de activitate acordarea de credite nerambursabile. Pentru a obține mai multe informații privind posibilitatea accesării unor fonduri nerambursabile pentru construirea de sere vă puteți adresa Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Datele de contact le găsiți pe site-ul http://www.apdrp.ro/

 10. sandu spune:

  familie din constanta cu pamant doresc un credit nerambursabil,pentru construirea de sere (rosii)avem exp4 contracte ,deoarece am lucrat in SPANIA sere (rosii)va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.