Proiectul “Strategii pentru viitor prin cooperare transfrontaliera dintre orasul Deta si comuna Eoka” a fost finalizat

 Vecinatate Romania - Serbia, Uniunea Europeana

Proiectul, finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinatate Romania – Serbia 2005, Phare CBC, Prioritatea 2, Fondul proiectelor mici, linia bugetara 2005/017-538.01.02.21, a avut ca solicitant principal Consiliul Local al Orasului Deta, partenerul transfrontalier al aplicantului fiind Consiliul Local al comunei Eoka, districtul Banatul de Sud (Republica Serbia).

Proiectul s-a derulat pe o perioada de 12 luni incepand cu luna octombrie 2007 si a avut un buget total de 33.380 EURO.

Obiectiv general a vizat crearea unui portofoliu operational de cooperari, continue si durabile la nivelul administratiei publice locale, a mediului de afaceri si populatiei din orasul Deta si din comuna Eoka prin promovarea cadrului institutional si dezvoltarea de parteneriate intre persoane si grupuri din zona de granita in vederea crearii unei baze solide pentru dezvoltarea economico-sociala echilibrata dintre Romania si Republica Serbia prin aplicarea principiilor cooperarii transfrontaliere.

Dintre obiectivele specifice amintim:

1. Dezvoltarea capacitatii institutionale a Administratiei Publice Locale a orasului Deta si a administratiei publice locale din comuna Eoka pentru a deveni capabile sa promoveze cadrul institutional si sa gestioneze in parteneriat programele de dezvoltare economico-sociala din zona de frontiera comuna.
2. Cunoasterea reciproca de catre reprezentantii celor doua localitati partenere ( administratia publica, ONG-uri, intreprinzatori si asociatii agricole din Deta si Eoka implicate in proiect) a sistemului de functionare a aparatului administrativ, sectorului neguvernamental si pietei din tara vecina, din punct de vedere legislativ, financiar si al dezvoltarii parteneriatelor.
3. Elaborarea strategiei de dezvoltare economico – sociala si promovarea activa a orasului Deta prin colaborarea transfrontaliera cu Eoka si cu implicarea membrilor comunitatii.

Beneficiarii finali ai proiectului au fost:

– Personalul din administratia publica locala a orasului Deta si a comunei Eoka;
– Organizatii non-guvernamentale din cele doua localitatii infratite;
– intreprinzatori din localitatile Deta si Eoka;
– Agricultori si asociatii agricole din cele doua localitati;
– Agentii economici din Deta si Eoka;
– Populatia din Deta si Eoka, vizitatorii din cele doua zone.

Prin implementarea proiectului s-au obtinut urmatoarele rezultate:

– 24 persoane din cadrul primariei Deta au obtinut diplome E.C.D.L (Permisul European de Conducere a Computerului);
– 12 persoane din administratia publica a primariei orasului Deta si 4 persoane din primaria comunei Eoka au asimilat cunostinte de comunicare si management de proiect;
– Participantii la instruiri au dobandit aptitudini necesare pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare si cooperare in domeniul Planificarii Strategice in folosul ambelor parti ale granitei;
– Elaborarea, respectiv actualizarea strategiei de dezvoltare locala;
– Realizarea de schimburi de experienta intre beneficiarii finali ai proiectului.;
– Mai mult de 50 persoane au fost implicate in elaborarea strategiei de dezvoltare economico-locala a orasului Deta, dintre care 20 din localitatea Eoka;
– Amenajarea si dotarea unei sali cu 50 de locuri destinata reuniunilor si evenimentelor publice cu aparatura I.T. performanta.

Primaria orasului Deta
Str. Victoriei nr. 32, C.P. 305200, oras Deta, jud Timis
Tel: 0256-390466, 0256-390606, Tel/Fax: 0256-390511,
Persoana de contact: Duta Gheorghe
E-mail: [email protected]

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.