Cea de a treia reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Fondul de Coeziune

ISPA, fonduri, Monitorizare

Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici, a condus lucrarile celei de a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Fondul de Coeziune (proiecte Ex-ISPA), organizat in perioada 2-3 octombrie la Poiana Brasov.

„In anul 2008 sumele absorbite prin programul de finantare ISPA vor fi in valoare de peste 350 milioane euro, urmand ca in 2009 sa accesam aproximativ 500 milioane euro” a afirmat Eugen Teodorovici la finalul intalnirii.

Anastasios Bougas, seful Unitatii Romania din cadrul Directiei Generale pentru Politica Regionala a Comisiei Europene, a indemnat beneficiarii proiectelor ISPA sa dea dovada de un management de contract mai riguros, precum si de o mai buna planificare a previziunilor de plata aferente proiectelor.

Pe parcursul celor doua zile de discutii au fost adoptate mai multe masuri menite sa simplifice procedurile si astfel sa accelereze ritmul in care sunt inaintate Comisiei cererile de plata. Romania beneficiaza in perioada 2000 – 2010 de 2,7 miliare euro, din care 75% reprezinta asistenta nerambursabila acordata prin programul de finantare ISPA.

De asemenea, a fost analizat stadiul de implementare a celor 65 masuri ISPA angajate de Romania ( 41 in sectorul de mediu, 20 in sectorul de transporturi, si cele 4 masuri de asistenta tehnica orizontale). La sfarsitul lunii septembrie a fost finalizat cel de al doilea proiect finantat prin ISPA, Statia de epurare a apelor uzate industriale si menajere din Satu Mare, in valoare de aproximativ 37 milioane euro. in anului 2008 vor fi realizate inca cinci proiecte din sectorul de mediu.

La reuniune au mai participat reprezentanti ai Comisiei Europene, ai directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (Autoritatea de Plata, Directia Generala Trezorerie si Datorie Publica), ai autoritatilor de implementare ISPA (Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului), ai Agentiilor de Implementare ISPA (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Compania Nationala de Cai Ferate Romane, Agentia de Implementare Dunare), precum si reprezentantii beneficiarilor finali ai proiectelor (Consilii Judetene, Consilii Locale, Regii Autonome si societati comerciale).

Urmatoarea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Fondul de Coeziune (proiecte Ex-ISPA) va avea loc in luna mai 2009.

Despre ISPA

Programul ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) este unul dintre cele trei instrumente de finantare nerambursabile ale Comunitatii Europene si a fost stabilit prin Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr.1267/1999 in vederea acordarii asistentei pentru pregatirea aderarii la Uniunea Europeana a tarilor din Europa Centrala si de Est, asistenta acordata pentru realizarea coeziunii economice si sociale intre state, in domeniul politicilor privind infrastructura de transport si de mediu.

Obiectivele ISPA sunt urmatoarele:
– Sa sprijine tarile beneficiare in vederea alinierii standardelor lor de mediu la cele ale Uniunii Europene.
– Sa extinda si sa conecteze retelele de transport proprii cu cele transeuropene.
– Sa familiarizeze tarile beneficiare cu politicile si procedurile aplicate de Fondurile Structurale si de Coeziune ale Uniunii Europene.

Pentru ce se acorda finantare ISPA?

Pe langa Programul PHARE existent, un sprijin suplimentar este dat de Uniunea Europeana prin Facilitatea ISPA, gestionat de Comisia Europeana. ISPA acopera sectoarele privind protectia mediului si infrastructura de transport doar pe o perioada de sapte ani (2000 – 2006). Indicatiile preliminare, bazate pe considerente ca marimea populatiei, suprafata tarii si PIB, sunt ca alocatia pentru proiectele din domeniul transporturilor din Romania, va fi in jur de 120 milioane Euro pe an, adica aproximativ 840 milioane Euro pe sapte ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top