Olanda a propus Uniunii Europene un fond european de salvare a bancilor

 fond comun de salvare a bancilor

Olanda doreste un fond comun de salvare a bancilor, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului olandez de Finante, confirmand ca tara sa a facut o asemenea propunere Uniunii Europene, dupa ce Franta a negat pe mai multe voci ca ar fi avut o asemenea initiativa, transmite AFP.

“Ideea este ca tarile europene sa puna fiecare deoparte mijloace pentru injectii de capital in institutiile financiare in cazul in care acestea ar fi in dificultate”, a declarat purtatorul de cuvant. Detaliile financiare nu au fost inca precizate, a adaugat ea. Potrivit presei olandeze, Haga vrea ca fiecare tara sa investeasca 3% din PIB in acest fond.

Potrivit acestei surse, planul va fi discutat joi dupa-amiaza la o intalnire dintre premierul olandez Jan Peter Balkenende si presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Initiativa unui plan european de salvare a bancilor, care ar fi de 300 de miliarde de euro potrivit presei, a fost atribuita initial presedintiei franceze a Uniunii Europene, dar Franta a negat la mai multe niveluri paternitatea acestei propuneri.

Insusi presedintele Nicolas Sarkozy a dezmintit categoric joi ca Franta a propus acest fond pentru salvarea bancilor puse in dificultate de criza financiara. “Dezmint si suma si principiul” unui asemenea fond, a raspuns Sarkozy unei intrebari in acest sens.

Surse guvernamentale europene afirmasera miercuri ca Parisul va propune la minisummitul european prevazut sambata la Paris crearea acestui fond, respins cu promptitudine de Germania.

Inaintea lui Sarkozy, si Ministerul de Finante francez dezmintise ca Parisul a propus acest fond. “A existat un schimb de idei, nu exista propuneri franceze, nu exista un plan francez, nu exista un fond francez”, au afirmat surse din Ministerul de Finante de la Paris, adaugand ca “Franta nu a vorbit despre nicio suma”. “Suma este mentionata intr-un document olandez la care Franta nu s-a asociat”, au spus sursele din anturajul ministrului.

Sefii de stat si de guvern ai celor patru membri europeni ai G8 – Germania, Franta, Marea Britanie si Italia, se vor reuni sambata la Paris pentru a discuta despre o reactie europeana comuna la criza financiara internationala, a confirmat joi Presedintia franceza. La reuniune vor mai participa presedintii Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, Eurogrup Jean-Claude Juncker si Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, a precizat presedintia franceza intr-un comunicat.

“Acest summit are obiectivul de a pregati contributia membrilor europeni ai G8 la viitoarele reuniuni ale acestei organizatii consacrate crizei financiare internationale”, a adaugat comunicatul.

Intr-un mesaj adresat lui Barroso datat 10 septembrie, cu cinci zile inainte falimentul Lehman Brothers, Sarkozy ceruse “o supraveghere mai eficienta” a pietelor financiare europene. “Europa finantelor nu mai poate face abstractie a regulilor eticii, moralei si responsabilitatii”, a apreciat el.

Liderii italian Silvio Berlusconi si german Angela Merkel si-au dat acordul pentru a participa la reuniunea de la Paris, ca si oficialii europeni, singurul care nu a confirmat inca fiind premierul britanic Gordon Brown.

Germania, care isi considera solid sectorul bancar, pledeaza pana in prezent pentru o gestionare de la caz la caz a crizelor bancilor. Angela Merkel “nu poate si nu intentioneaza sa acorde cecuri in alb bancilor”, spune ea intr-un interviu aparut joi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.