IFC ii da un credit de 102,5 milioane euro Bancii Transilvania, ca sa finanteze firmele mici

Facilitatea de creditare include si un imprumut sindicalizat de 72,5 milioane euro.

Banca estimeaza ca va furniza credite de pana la 3 miliarde dolari clientilor de pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, prin intermediul a 150.000 de imprumuturi pana la sfarsitul lui 2013, iar portofoliul creditelor pentru populatie ar urma sa insumeze 910 milioane dolari, prin intermediul a 12.000 de credite, pana la finalul lui 2013.

International Finance Corporation (IFC) a mai furnizat imprumuturi bancii, prin linii de credit ipotecar.

„Noua linie de finantare va facilita indeplinirea planurilor noastre strategice pe termen mediu si lung. In contextul recentelor evenimente de pe pietele internationale, tranzactia arata ca Banca Transilvania are parteneri solizi de afaceri si poate continua sa sustina antreprenorii romani, intreprinderile mici si mijlocii si populatia”, a declarat directorul general al Bancii Transilvania, Robert C. Rekkers.

Directorul IFC pentru Sud-Estul Europei si Asia Centrala, Shahbaz Mavaddat, a spus ca ameliorarea accesului la finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii din sectorul privat din Romania este foarte importanta, in contextul in care acestea se pregatesc pentru concurenta din Uniunea Europeana (UE).

Banca Transilvania anuntase, pe 5 octombrie, ca urma sa semneze cu IFC un contract de credit in valoare de cel putin 30 milioane euro, suma fiind destinata sustinerii sectorului firmelor mici si mijlocii – prin credite de investitii – si clientilor de retail – prin credite ipotecare. Contractul de credit va avea structura A-B, iar scadentele vor fi de 7 si 10 ani, mai explicau reprezentantii Bancii Transilvania in comunicat.

Profitul net obtinut de Banca Transilvania in primele noua luni din 2008, de 396,6 milioane lei (109 milioane euro), a crescut cu 197% fata de cel din perioada similara a anului trecut, in principal ca urmare a banilor primiti din vanzarea Asiban, potrivit rezultatelor preliminare anuntate de banca pe 5 octombrie.

Banca a deschis 66 de unitati, in primele noua luni din 2008, iar la 30 septembrie BT avea 521 de agentii si sucursale. In mod obisnuit, o unitate noua intra pe profit dupa aproximativ un an de activitate, se precizeaza in comunicatul BT.

Banca Transilvania anunta ca efectele zvonurilor negative despre banca au fost nesemnificative

Zvonurile lansate saptamana trecuta impotriva Bancii Transilvania au avut efecte nesemnificative, in conditiiile in care banca este solida, are un portofoliu de credite de calitate, solvabilitate ridicata si lichiditate buna, a declarat, luni, directorul general al bancii, Robert C. Rekkers.

„Saptamana trecuta au existat zvonuri lansate impotriva Bancii Transilvania. Informatiile au circulat pe mai multe suporturi: mail, sms, telefon. Am anuntat, bineinteles, BNR si autoritatile. Efectele acestor informatii nefondate au fost nesemnificative. Suntem o banca solida, cu un portofoliu de credite de calitate, solvabilitate ridicata si lichiditate buna”, a spus Rekkers.

Afirmatia directorului general al Bancii Transilvania vine ca urmare a declaratiei de luni a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, care sustinea ca BNR va lua masuri extrem de drastice, inclusiv de retragere a licentei, daca se dovedeste ca zvonurile privind problemele unor banci din Romania au pornit din sistemul bancar.

„Ne-am intalnit cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si suntem hotarati sa le sprijinim demersurile pentru a gasi o modalitate de lucru cu raspandacii periculosi. Noi fiind alaturi de ARB, spunem ca o asemenea atitudine nu se justifica si sunt dator sa spun doua lucruri: legat de Banca Transilvania, acest atac informatic seamana ca doua picaturi cu ce s-a petrecut in 2000 cu BCR, insa acum situatia s-a linistit mult mai repede, media a fost mult mai matura si putini au mai muscat din momeala aceasta”, declara Isarescu, luni, la o conferinta de presa.

Banca Transilvania se afla intre primele cinci banci din Romania, in functie de active. Are un capital majoritar romanesc, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este actionar semnificativ, cu o detinere de 15% din capitalul social.

Banca Transilvania are 523 de unitati si peste 6.700 de angajati, iar activitatea este organizata pe patru linii principale de afaceri – persoane fizice, IMM, companii mari si divizia pentru medici – pentru care banca are produse si servicii specifice, precum si un personal special pregatit.

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top