Bani nerambursabili pentru gospodariile taranilor ieseni

fonduri nerambursabile, tarani, finantare

Persoanele fizice autorizate si neautorizate din mediul rural pot beneficia de fonduri nerambursabile de pana la 1.500 de euro. Iesenii care au ferme individuale cu putere economica scazuta si orientare preponderenta catre consumul propriu, pot primii ajutorul financiar sub forma unor sume fixe pentru o perioada de maxim cinci ani de zile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltarea Rurala (FEADR).

“Masura 141 are ca scop asigurarea veniturilor necesare fermierilor aflati in perioada de transformare a fermelor de semi-subzistenta in exploatatiile orientate spre piata, contribuind astfel la cresterea veniturilor si scaderea costurilor de productie”, a precizat Eugen Ticau, director al Centrului Regional de Plati (CRPDRP) Iasi.

Potrivit acestuia orice iesean care are pana in 62 de ani si detine cateva animale si cateva hectare de culturi multiple poate beneficia de fondurile nerambursabile. “Tot ceea ce trebuie sa faca posibilul beneficiar este sa intocmeasca un plan de afaceri care este standard in care sa se indice motivele restructurarii, modalitatea de asigurare a consumului propriu si cresterea in timp a productiei detinate comercializarii.

Pe langa acest plan cei care vor solicita banii si sunt persoane fizice neautorizate vor trebui sa se semneze un document prin care, pana la primirea banilor, se obliga sa se autorizeze. Planul poate fi realizat chiar de fermier sau poate apela la o firma de consultanta, banii cheltuiti cu realizarea proiectului fiind decontati”, a completat Ticau.

Conform acestuia ghidul solicitantului inca nu a fost lansat si nu se stie cu exectitate in totalitate actele necesare. “In cel mai scurt timp, posibil chiar saptamana aceasta, va fi lansat si ghidul solicitantului iar atunci vom avea mai multe informatii. Cert este ca fermierii pot depune aceste planuri de afaceri pana la sfirsitul lunii”, a anuntat Ticau. Pe linga acesti bani, iesenii mai pot beneficia de o serie de avantaje.

“Au posibilitatea sa acceseze simultan si masura 121 privind modernizarea exploatatiilor agricole, unde finantarea ajunge pana la 2 milioane de euro dar si obtinerea de fonduri de pana la 100% prin masura 142 privind infiintarea grupurilor de producatori, pentru care de asemeni ghidul solicitantului va fi lansat zilele acestea”, a incheiat Ticau.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.