Grup de lucru interinstitutional pentru formularea pozitiei Romaniei in contextul reformei bugetului UE

Steag, UE

Pozitia Romaniei in contextul reformei bugetului Uniunii Europene si negocierii perspectivelor financiare va fi formulata, fundamentata si sustinuta de un Grup de lucru interinstitutional in care vor fi reprezentate mai multe autoritati/institutii ale administratiei publice centrale, potrivit unei hotarari aprobate in sedinta de astazi a Guvernului.

Actul normativ reglementeaza activitatea, componenta si atributiile reprezentantilor autoritatilor si/sau institutiilor in grupul de lucru institutional, precum si posibilitatea acestuia de a colabora cu organizatii din mediul academic sau din societatea civila.

Astfel, Grupul de lucru este coordonat de secretarul de stat avand in subordine Departamentul Buget din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor si asistat la nivel tehnic de catre Unitatea de Coordonare a relatiilor bugetare cu Uniunea Europeana.

Coordonarea din punct de vedere politic la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor se realizeaza de catre secretarul de stat coordonator al afacerilor europene, asistat de catre Directia generala pregatire ECOFIN si asistenta comunitara.

Autoritatile si/sau institutiile administratiei publice centrale reprezentate in Grupul de lucru interinstitutional sunt Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerul Transporturilor, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, Comisia Nationala de Prognoza si Institutul National de Statistica.

Grupul de lucru se reuneste ori de cate ori este necesara exprimarea rapida a unei pozitii a Romaniei pe tema reformei bugetului Uniunii Europene, prin convocarea sa de catre coordonatorul tehnic.

Decizia constituirii grupului a fost luata avand in vedere necesitatea analizarii prin colaborare interinstitutionala si intersectoriala a evolutiei politicilor comunitare prioritare pentru Romania, pe termen mediu si lung, pentru fundamentarea si formularea pozitiei nationale in ceea ce priveste directiile de reforma a bugetului Uniunii Europene in concordanta cu nevoile si prioritatile Romaniei.

Formularea si sustinerea unei pozitii bine fundamentate in negocierile asupra reformei bugetului comunitar si a innoirii perspectivelor financiare constituie premisele pentru ca Romania sa beneficieze, intr-o masura cat mai mare, de utilizarea fondurilor comunitare cu impact direct asupra cresterii economice pe termen lung si a eforturilor de recuperare a decalajelor fata de media Uniunii Europene.

Reforma bugetului UE din perioada 2008-2009 este un element-cheie in constructia europeana, iar efectele ei vor fi vizibile in perspectiva financiara urmatoare, incepand cu anul 2014.

Informatii de background:

Concluziile Consiliului European din decembrie 2005 au marcat sfarsitul negocierilor Perspectivei Financiare 2007-2013, in urma carora s-a ajuns la un acord al statelor membre asupra necesitatii reformei bugetului comunitar.

Potrivit acestui acord, Comisia Europeana a fost invitata sa realizeze o revizuire completa, globala, cuprinzand toate aspectele legate de cheltuielile UE, inclusiv Politica Agricola Comuna, si de resurse, inclusiv rabatul in favoarea Regatului Unit al Marii Britanii, si sa realizeze raportul pentru 2008-2009.

Procesul de reflectie asupra reformei bugetului comunitar a fost lansat de Comisia Europeana in septembrie 2007, printr-un proces de consultare publica incheiat in luna iulie 2008. Calendarul reformei bugetului comunitar prevede elaborarea, de catre Comisia Europeana, a propunerilor concrete privind reforma bugetara in 2008-2009 si dezbaterea acestora in cadrul Consiliului UE in perioada 2009-2010.

In plan national, incepand cu anul 2007, problematica reformei bugetului comunitar a fost abordata prin convocarea, de catre Ministerul Economiei si Finantelor, sub coordonarea politica a Ministerului Afacerilor Externe si a Departamentului pentru Afaceri Europene, a unui grup de lucru inter-institutional pentru pregatirea pozitiei nationale in ceea ce priveste propunerile de reforma si reuniunile bilaterale cu alte state membre.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top