Basescu a facut apel la banci sa cofinanteze administratiile locale in conditii rezonabile

banci, dobanzi, cofinantare, fonduri europene, IMM, administratii locale

“Apelul meu catre banci a fost sa isi analizeze sau sa reanalizeze posibilitatea de a cofinanta administratiile locale si pe cei care obtin finantari pentru dezvoltarea de IMM-uri cu bani europeni, in conditii rezonabile. Acesta a fost mesajul, nu am asteptat neaparat un raspuns, vom vedea reactiile bancherilor in perioada urmatoare”, a precizat Basescu.

El a spus ca administratiile locale au proiecte pentru care deja au obtinut finantare europeana, singura problema ramanand cea a cofinantarii, fie ca e vorba de proiecte de izolare termica a blocurilor sau de infrastructura.

“Nu a fost o intalnire care viza decizii, nu cu mine iau bancile decizii cu privire la politica lor, ci a fost dorinta mea de a le transmite un mesaj, in continuarea aceluia pe care l-am transmis in luna decembrie, dar si in ianuarie, cand le vorbeam despre un parteneriat intre Guvern si sistemul bancar, pentru sprijini economia romaneasca in asa fel incat efectele crizei economice sa fie diminuate”, a explicat seful statului.

El a mentionat ca in cadrul intrevederii a facut si un bilant al obligatiilor asumate de catre Guvern, aratand bancilor ca, din punct de vedere al Executivului, angajamentele au fost indeplinite. Basescu a vorbit despre acordul cu FMI, cu UE si cu Banca Mondiala, subliniind ca incheierea acestuia a fost de natura sa mareasca nivelul de incredere in economia romaneasca.

“Am precizat ca acum este timpul ca si sistemul bancar sa raspunda pozitiv actiunilor Guvernului, avand in vedere ca sunt lichiditati, avand in vedere ca sunt foarte multe proiecte pentru IMM-uri, cu finantare europeana, care trebuie sa isi gaseasca parteneriatul in banci pentru cofinantare in conditii rezonabile si nu in conditii de dobanzi foarte mari sau exagerate“, a adaugat presedintele.

Basescu a precizat ca, initial, a dorit sa se refere in declaratia sa doar la alegerile din 7 iunie, dar, pentru a nu lasa loc unor speculatii, a facut referire si la intalnirea pe care a avut-o miercuri cu reprezentantii principalelor banci.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.