Ultima axa a POR va fi lansata saptamana viitoare

laslo borbely, finantare, POR

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor organizeaza, in perioada 28-29 octombrie 2008, la Biblioteca Academiei Romane, Conferinta Internationala “Competitivitate si coeziune teritoriala in estul si sud-estul Europei”.

“Saptamana viitoare urmeaza sa lansam si ultima axa a Programului Operational Regional – Axa 1, Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere. Aceasta axa pune bazele unei dezoltari policentrice a Romaniei si reprezinta din acest motiv o mare provocare. De aceea, trebuie sa privim in toata complexitatea ei problematica dezvoltarii teritoriale. Coeziunea teritoriala este un concept care a capatat o importanta deosebita in ultimii ani in Uniunea Europeana, alaturi de cel de coeziune economica si sociala. Este dificil sa discutam despre coeziune in lipsa unei dimensiuni teritoriale. Avem nevoie de baze de date si statistici bine intocmite, care sa ne dea posibilitatea sa construim strategii de calitate, pentru a avea mai multe sanse de a accesa bani europeni“, a apreciat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, prezent la deschiderea evenimentului.

In cadrul conferintei au loc prezentari sustinute de specialisti in domeniile dezvoltarii teritoriale si regionale, coeziunii teritoriale, politicii de coeziune din Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Turcia, Republica Moldova si discutii la nivel tehnic privind coeziunea si competitivitatea teritoriala, documentele de planificare teritoriala, proiectele majore de dezvoltare teritoriala ale statelor participante, instrumentele de finantare si implementare a strategiilor si proiectelor strategice cu impact teritorial asupra coeziunii si competitivitatii in regiunea de est si sud-est a Europei si importanta parteneriatelor in regiune pentru coeziune teritoriala, consolidarea competitivitatii si dezvoltare durabila.

Conferinta se adreseaza, cu prioritate, specialistilor din domeniile dezvoltarii teritoriale si regionale, coeziunii teritoriale si politicii de coeziune din Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Turcia, Republica Moldova.

Evenimentul subliniaza importanta coeziunii teritoriale si competitivitatii pentru zona de sud-est si est a Europei, creand cadrul pentru realizarea unui schimb de experienta in domeniul planificarii teritoriale strategice la nivelul statelor din sud-estul si estul Europei si pentru initierea unei discutii asupra proiectelor strategice de dezvoltare teritoriala cu anvergura transnationala, in zona de sud-est si est a Europei si promovarea acestora pentru viitoarea perioada de programare UE (2014-2020).

Totodata, conferinta isi propune sa contribuie la intarirea cooperarii la nivelul Visegrad 4+2 (Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria) in domeniul dezvoltarii teritoriale, precum si la lansarea dezbaterii privind Carta Verde a Coeziunii Teritoriale, care urmeaza sa se deruleze pana in ianuarie 2009.

In cadrul evenimentului are loc lansarea brosurii Conceptului strategic de dezvoltare teritoriala Romania 2030.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.