Fondurile UE devin inccesibile pentru fermieri

Fermierul, agricultori, cofinantare

Criza financiara afecteaza si dezvoltarea agriculturii iesene. Fermierii care au depus proiecte prin programul Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) intampina probleme in obtinerea imprumuturilor. Cofinantarea care in mod normal este asigurata de o banca a devenit un adevarat chin pentru iesenii a caror proiecte au fost selectate saptamanile trecute.

Dorin Cepareanu, a depus proiectul in luna iunie, pentru realizarea unei fabrici de prelucrare a laptelui in comuna Propicani, cu o valoarea eligibila de peste 1,66 milioane de euro. Pentru a obtine cofinantarea, ieseanul a ales sa discute cu BCR, Carpatica, BRD, Raiffeisen si CEC, banci ce sunt incadrate in programul Fermierul 2 alaturi de Bancpost. Factorul cel mai important in decizia sa a fost dobanda anuala de 6,5% si faptul ca dispune de o perioada de gratie intre unu si cinci ani.

„Am discutat cu toate bancile inainte de a mi se aproba proiectul. Plini de amabilitate toti reprezentantii mi-au spus actele si care sunt garantiile necesare. Au solicitat sa girez cu tot ceea ce inseamna firma mea, terenuri si imobile valoarea totala fiind de 500.000 de euro. Intr-un final am ales ca voi semna contractul cu BCR. Cand m-am dus saptamana trecuta mi-au spus ca au uitat un mic amanunt si anume ca-mi mai trebuie o garantie de 500.000 de euro cash. Pai daca aveam banii aia ma mai duceam la ei sa fac imprumut?”, ne argumenteaza administratorul societatii Telebit Prod.

Pe langa acest lucru, Cepareanu sustine ca bancile i-au solicitat sa achite inca din primul an de credit dobanda aferenta imprumutului. „Au nevoie de foarte multe garantii. Au spus ca firma este mult prea mica fiind infiintata in 2005. Dar eu numai pentru fondurile astea am facut firma. Mi-au cerut bilanturile pentru fiecare an in parte, sa vada datoriile si cifra de afaceri. Nu am datorii iar firma merge bine dar ei vroiau o societate mult mai mare. Toate bancile ma sustin doar daca am acei bani cash. Ajung sa-ti ceara garantii de 200% din valoarea creditului”, critica ieseanul.

Chiar daca a vorbit cu toate cele cinci banci, administratorul nu a primit inca niciun raspuns. „M-am dus sa vorbesc si la Bancpost si sa vad ce o sa iasa. Nici nu vreau sa ma gandesc daca nu voi obtine imprumutul. Eu calculam ca la anul pe vremea aceasta fabrica sa functioneze deja. Daca nu obtin imprumutul ma asociez cu cineva si tot ies din impas”, a incheiat Cepareanu.

Cu aceeasi problema, de o luna de zile, se confrunta si Mihai Popescu patronul fermei Pig Farm din comuna Coarnele Caprei. Aprobat din luna august si cu o valoare eligibila de 1,9 milioane de euro, proiectul presupune cresterea capacitatii de productie si implementarea standardelor comunitare in cadrul fermei de ingrasare a porcinelor.

„Practic nu vor sa ne dea bani. Iti cer garantii imobiliare de 120% din contravaloarea creditului. De o luna astept un raspuns. Pana acum am colaborat cu BRD dar pentru ca am depasit plafonul de 2 milioane de euro, acum lucrez cu BCR. Mi-au cerut fel de fel de documente, bilanturi si balante. Am 20% propria finantare, 50% de la FEADR iar ei trebuie sa-mi dea 30% din valoare proiectului. Inca nu am primit niciun raspuns. Daca ar fi sa semnam contractul atunci as avea o dobanda anuala de 7,3% si o rata lunara de 14.000 de euro pe o perioada de sase ani”, a incheiat Popescu.

Pentru un proiect de aproximativ 202.000 de euro, ce presupune infiintarea unei brutarii in Miroslovesti, bancile i-au cerut lui Vasile Ignat, sa gireze cu tot ceea ce inseamna societate sa, de la teren pana la cladire cu tot cu dotari.

„Sunt in tratative cu CEC, BRD si BCR si de o saptamana nu am primit niciun raspuns. Alta data te mai ajuta si statul dar acum chiar nu mai face nimic. Programul Fermierul 2 nu e nici pe departe ceea ce se spune iar ca sa ma duc la o banca care nu face parte din acest program m-ar ajunge o dobanda anuala de 25%”, sustine Ignat administratorul societatii Fiordepane.

Pentru o cofinantare la un proiect in valoare de 2,3 milioane de euro, ce presupune construirea unei hale pentru depozitare si conditionare cereale, cu laborator inclus si toate utilitatile, Igor Crusnenschi administratorul societatii Bapro Agro din Holboca, oscileaza intre doua banci.

„Ma gandesc la Raiffeisen Bank si la banca Italo-Romena pentru ca este printre singurele banci care nu au avut probleme cu criza financiara. E greu pentru ca mi-au cerut drept garantie terenul si tot ceea ce inseamna proiectul care urmeaza a fi implementat. Si pe langa asta au fluctuatii de comisioane si de curs valutar iar la o astfel de suma nu ne putem juca”, a incheiat Crusnenschi.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top