Bancile cu credite de la institutii financiare internationale ar putea fi scutite de RMO in valuta

Banca Nationala a Romaniei, Ministerului Economiei si Finantelor, credite

Bancherii au propun reducerea sau scutirea de la constituirea rezervelor minime in valuta, pentru situatiile in care bancile se imprumuta de la institutii financiare internationale, a spus luni secretarul de stat in MEF, Eugen Teodorovici.

De asemenea, bancherii au propus transferul banilor eliberati din scaderea rezervelor minime in titluri de stat si masuri de stimulare a economisirii si fluidizare a creditarii pentru IMM-uri, a precizat Teodorovici, in urma unei intalniri intre oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si reprezentantii primelor zece banci de pe piata.

“S-au facut propuneri din partea reprezentantilor bancilor catre Banca Nationala, Ministerul de Finante si Guvern. Printre propunerile catre Banca Nationala, reducerea sau scutirea de rezerve minime obligatorii in euro pentru situatiile cand bancile acceseaza imprumuturi de la institutii financiare internationale, asa cum am inteles ca se procedeaza in cazul altor state, transferul banilor eliberati in cazul unor scaderi de rezerve minime in titluri de stat, precum si posibilitatea garantarii imprumuturilor interbancare“, a declarat Teodorovici.

El a precizat ca, potrivit reprezentantilor bancii centrale, o parte a propunerilor enuntate de bancheri sunt deja in analiza la Banca Nationala a Romaniei si ca este posibil ca, pana la sfarsitul lui noiembrie sau inceputul lunii viitoare, BNR sa formuleze deja o parte din concluziile pentru masurile propuse de reprezentantii bancilor.

Dintre propunerile pentru MEF, Teodorovici a mentionat masuri indreptate catre stimularea creditarii populatiei si firmelor, in sensul fluidizarii acesteia, masuri de stimulare a economisirii, precum si de garantare a imprumuturilor firmelor mici si mijlocii din surse de la Banca Europeana de Investitii (BEI).

Oficialul MEF a spus ca bancile vor avea la dispozitie fonduri de la BEI pentru finantarea IMM-urilor, prin programul aprobat in octombrie, care pune la dispozitie 15 miliarde euro pentru banci din toate statele UE pentru 2008 si 2009.

De asemenea, Teodorovici a informat bancile cu privire la planul de a trece o parte din conturile autoritatilor locale din administrarea Trezoreriei in administrarea bancilor comerciale, incepand cu anul viitor, masura care ar avea ca efect si sporirea lichiditatii institutiilor de credit.

Secretarul de stat din MEF se asteapta ca din decembrie sau ianuarie sa primeasca deja propuneri concrete de la banci din Romania, pe care sa le poata inainta BEI.

Teodorovici a adaugat ca va inainta Guvernului propunerile bancilor comerciale si ca grupul de lucru constituit din banci, Guvern si banca centrala se va intalni saptamanal.

“Am constatat ca este nevoie de comunicare si in mediul bancar, in special pe partea de instrumente de garantare si de finantare care sunt in prezent disponibile pe piata”, a mai spus secretarul de stat.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.