Bulgaria pierde definitiv 220 de milioane de dolari din fondurile de preaderare

Comisia Europeana, fondurile europene , Bulgaria

Comisia Europeana a hotarat sa retraga definitiv 220 de milioane de euro din fondurile europene preaderare destinate Bulgariei, din cauza masurilor insuficiente luate de aceasta tara pentru a lupta impotriva coruptiei.

“Este prima data” cand o tara din Uniunea Europeana este privata astfel de fonduri europene, a anuntat purtatoarea de cuvant a Comisiei, Krisztina Nagy.

Comisia a “mentinut” decizia anuntata in iulie de a ingheta 800 de milioane de euro din programele europene pentru Sofia. Dintre acesti bani, 220 de milioane sunt fonduri PHARE, oferite in cadrul programelor de preaderare, care au ajuns la data limita la care puteau fi utilizate. Astfel, mai raman 580 de milioane de euro in fonduri UE inghetate.

“Speram ca Bulgaria va lua rapid pasii necesari pentru a imbunatati administrarea fondurilor”, a spus o purtatoare de cuvant a CE.

Un fost sef al Agentiei bulgare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere care ceruse mita, caz ce a declansat sanctiuni din partea Uniunii Europene, a fost condamnat luni la cinci ani de inchisoare. Ivan Vladimirov, fost sef de achizitii la Agentia bulgara pentru infrastructura rutiera, ceruse 25.000 de euro unui arhitect pentru aprobarea proiectului sau, a stabilit tribunalul corectional de la Sofia.

Acest scandal de coruptie, dezvaluit de arhitectul caruia i se ceruse mita, a fost unul dintre motivele care au determinat Comisia Europeana sa inghete plata fondurilor de preaderare pentru Bulgaria, destinate modernizarii infrastructurilor acestei tari. Bulgaria, membra UE din 2007, are dreptul la fondurile de preaderare pana la sfarsitul anului 2009.

Din cauza coruptiei endemice, Bruxelles-ul a confirmat in iulie inghetarea a circa 825 de milioane de euro din programele de preaderare, dintre care 144 de milioane pentru modernizarea infrastructurii rutiere.

Noi rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la combatere a coruptiei in Romania si Bulgaria sunt asteptate in februarie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.