Clujul, nepregatit sa fie pol de crestere

primaria, Cluj-Napoca, Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, fonduri europene

Clujul, alaturi de Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Brasov si Ploiesti au statutul de pol national de crestere. Orasului de sub Feleac ii sunt alocate 82,4 milioane de euro prin aceasta schema de finantare, dar autoritatile locale nu sunt pregatite sa acceseze aceste fonduri.

Cererile pot fi depuse pentru proiecte de infrastructura, dezvoltarea durabila a mediului de afaceri si reabilitarea infrastructurii sociale. Primaria nu a intocmit insa Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), document in lipsa caruia nu pot fi depuse aceste proiecte.

„Inainte de depunerea proiectelor trebuie constituita zona metropolitana si realizat Planul Integrat de Dezvoltare Urbana.

Aceste conditii sunt obligatorii. in concluzie, nu s-a reusit inca terminarea acestui plan de dezvoltare, la care se lucreaza de mai multe luni”, ne-a explicat Raimonda Boian, purtatoarea de cuvant a Primariei Cluj-Napoca.

Potrivit expertilor de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, insa, proiectele pot fi depuse si fara ca primaria sa semneze asocierea intercomunitara „Zona Metropolitana” cu cele 17 comune din judet care au adoptat statutul, singura conditie fiind realizarea PIDU.

Municipalitatea clujeana are la dispozitie trei ani pentru a accesa cele 82,4 milioane de euro.

Gabriel Friptu, directorul Autoritatii de Management al Programului Operational Regional (POR), program prin care se deruleaza fondurile dedicate polilor nationali de crestere, este de parere ca situatia nu este atat de grava precum pare.

„Planul se va realiza in cele din urma”

„Parerea mea e ca planul se va realiza in cele din urma. Nu cred ca Primaria Cluj-Napoca va risca sa nu acceseze acesti bani”, spune directorul.

Gabriel Friptu a tinut sa precizeze ca municipalitatea clujeana va primi ajutor din partea Autoritatii, deoarece este in interesul ambelor parti sa „consume” acesti bani.

Nici directorul general al Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, Claudiu Cosier, nu isi face griji fata de intarzierea primariei. Acesta considera ca pana in 2012, data limita de accesare a fondurilor, municipiul Cluj-Napoca va reusi sa depuna proiecte si sa cheltuie destui bani europeni.

Cu toate acestea, spune el, Primaria Cluj-Napoca are o intarziere istorica in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene.

Idei sunt, proiecte, mai putine

Viceprimarul Sorin Apostu spune ca primele proiecte pentru care municipiul va incerca sa obtina finantare sunt modernizarea liniei de tramvai si a tramei stradale, dar pentru acestea nu exista proiecte concrete ci sunt doar idei.

Si Iosif Pop, presedintele Consiliului Civic Local, crede ca prioritatea in Cluj-Napoca este infrastructura. „Trebuie investit in rutele ocolitoare ale municipiului, consolidarea zonei metropolitane si modernizarea aeroportului„, spune acesta.

Reprezentantii Asociatiei Patronilor si Meseriasilor au realizat un intreg proiect, care va fi depus chiar astazi la primarie. Este vorba de promovarea antreprenoriatului.

„Vom organiza o campanie, prin care sa stimulam noii antreprenori si vom incerca sa deschidem noi medii de afaceri”, a detaliat Radu Rujan, economist-consultant al asociatiei.

Codasi la fondurile de preaderare

Primaria Cluj se afla pe un loc codas in topul oraselor privind fondurile de preaderare accesate.

In ultimii patru ani, primaria clujeana a obtinut de la UE cate un euro pe cap de locuitor, accesand in total doar 350.000 de euro. La polul opus, Primaria Satu Mare a accesat fonduri de preaderare in valoare de 26,52 milioane de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top