5 miliarde euro pentru salvarea sistemului bancar romanesc

credite, banci, Raiffeisen Bank, criza financiara

“Un pachet de cinci miliarde de euro ar fi mai mult decat suficient sa sprijine sistemul bancar din Romania in eventualitatea unei crize financciare”, a spus Stepic, care considera ca pericolul cel mai mare an acest moment este o criza sistemica, inclusiv pentru Romania.

Presedintele Raiffeisen International a avertizat ca Romania este foarte expusa la criza internationala, din cauza deficitului mare de cont curent si structurii datoriei sale externe.

“Cred ca va fi foarte greu pentru Romania sa isi refinanteze datoria externa, in 2009”, a spus Stepic

Acesta considera ca noul guvern va trebui sa faca fata multor confruntari dificile, principala fiind deficitul de cont curent si a fost rezervat in ceea ce priveste un posibil ajutor de la FMI pentru Romania.

“Nu stiu daca Romania trebuie sa ceara ajutorul FMI. Am aflat ca a fost numit noul premier in persoana domnului Theodor Stolojan, dar trebuie sa asteptam formarea noului guvern sa vedem ce va face. Realmente nu stiu daca Romania trebuie sa ceara acum ajutorul FMI”, a aratat presedintele RZI.

Stepic a enuntat o serie de masuri pe care le vede necesare pentru Romania, dar pe care nu le-a considerat sfaturi pentru viitorul guvern.

Reducerea deficitului de cont curent este o problema foarte importanta. Nu exista loc pentru relaxare fiscala, cresterile salariale sun neproductive, iar tara trebuie sa isi creasca capacitatea de a atrage fonduri europene. Motorul economiei trebuie mentinut in functiune, pentru ca odata oprit va fi foarte greu sa fie repus in functiune”, a subliniat Herbert Stepic.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.