Programul geologic national pentru perioada 2009-2012

finantare, program, resurse minerale, Guvern, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale

Prin actul normativ se urmareste punerea in valoare, prin lucrari de cercetare, a noi perimetre cu resurse minerale utile, care sa contribuie la folosirea rationala a resurselor minerale regenerabile si economisirea celor neregenerabile.

Lucrarile de investigare care fac obiectul programului sunt cercetarea stiintifica si prospectiunea. In cadrul cercetarii stiintifice sunt elaborate harti specifice activitatii geologice, studii de prognoza privind identificarea resurselor de substante minerale utile, stabilirea metodelor de investigare pentru asigurarea cercetarii complete si complexe a structurilor geologice si a zacamintelor.

Prospectiunea are ca scop cunoasterea conditiilor geologice existente si concentrarea acumularilor, a parametrilor orientativi, volumetrici si calitativi pentru calculul volumului de resurse si estimarea preliminara a conditiilor de valorificare.

Prevederile hotararii adoptate astazi de Guvern se aplica atat resurselor minerale stabilite prin Legea minelor nr. 85/2003, cat si apelor subterane potabile si industriale pentru activitatile de prospectiune, explorare, determinare si evidenta a resurselor.

Programele anuale de lucrari, elaborate de organele centrale ale administratiei de stat de profil, sunt aprobate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, prin emiterea permiselor de prospectiune.

Exceptie fac lucrarile de cercetare asupra apelor subterane potabile si industriale pentru activitati de prospectiune, explorare, determinare si evidenta a resurselor, in cazul carora se solicita aprobarea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Acestei institutii ii revine, de asemenea, sarcina supravegherii modului de respectare a reglementarilor de mediu.

Finantarea Programului geologic national se va realiza din fondurile proprii ale operatorilor economici, din fondurile operatorilor economici constituite in conformitate cu HG nr. 765/1994 si HG nr. 168/1998 privind stabilirea cotelor de cheltuieli necesare realizarii, dezvoltarii si modernizarii productiei in sectorul extractiv minier, titei si gaze naturale si din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Repartizarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pe directii de desfasurare a activitatii de cercetare si pe obiective geologice o realizeaza ordonatorul principal de credite, in corelatie cu prevederile programului anual de cercetare geologica si pe baza permiselor de prospectiune emise de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

Informatii de background:

Potrivit Legii minelor nr. 85/2003, complexul resurselor minerale este format din carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, de pamanturi rare si disperse, saruri haloide, substante utile nemetalifere, roci utile, pietre pretioase si semipretioase, turba, namoluri si turbe terapeutice, roci bituminoase, gaze necombustibile, ape geotermale si gazele care le insotesc, ape minerale naturale, gazoase si plate, ape minerale terapeutice precum si produsul rezidual minier din haldele si iazurile de decantare.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top