Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012

program, guvernare, sprijin financiar, finantare, IMM, agricultura, Emil Boc

Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012 este un document ce contine 29 de capitole. O importanta deosebita este acordata masurilor anticriza, datorita contextului international caracterizat printr-o profunda criza financiara si economica globala.

Principalele masuri pentru reducerea impactului crizei economice si financiare asupra economiei si grupurilor vulnerabile sunt:
– Stabilirea unei platforme comune de solutii si planuri de actiune la nivelul Guvernului, BNR, Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), reprezentantilor organizatiilor patronale si ai sindicatelor, pentru gestionarea crizei financiare precum si pentru relansarea procesului de creditare a sectorului neguvernamental.
– Asigurarea cu prioritate, prin legea bugetului de stat pe anul 2009, a sumelor necesare cofinantarii proiectelor de investitii realizate din fonduri europene nerambursabile, precum a cofinantarii programelor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala.
– Reducerea numarului de taxe si impozite.
– Restructurarea cheltuielilor publice, in sensul diminuarii cheltuielilor curente de administrare si orientarea fondurilor astfel rezultate catre investitii si protectie sociala.
– Cresterea finantarii de la bugetul de stat a reabilitarii termice a locuintelor si cladirilor administratiei publice centrale si locale.
– Majorarea finantarii de la bugetul de stat, a proiectelor de infrastructura rurala si drumuri judetene si locuinte sociale.
– Majorarea subventiilor in agricultura si acordarea acestora inaintea inceperii lucrarilor agricole de primavara:
1. plata subventiilor europene restante pentru anul 2008, pana la 31 martie 2009;
2. reducerea accizei la motorina la 21 euro/tona;
3. subventionarea semintei certificate si a ingrasamintelor complexe;
4. subventionarea cu 30% a creditelor agricole pentru productie.
– Asigurarea capitalizarii Eximbank, in vederea activizarii si extinderii instrumentelor de sprijin al productiei pentru export si al exportului.
– Majorarea capitalului CEC Bank in scopul finantarii proiectelor IMM-urilor.
– Capitalizarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
– Aplicarea noilor scheme de ajutor de stat in vederea stimularii activitatilor de productie si inovare a IMM-urilor.
– Simplificarea procedurilor necesare inregistrarii firmelor la intrarea pe piata si reglementarea de urgenta a procedurii de aprobare tacita.
– Declararea, prin lege, a educatiei timpurii ca bun public si finantarea de catre stat a cheltuielilor cu educatia timpurie.
– Punerea in aplicare a unui program national de investitii care sa permita dezvoltarea infrastructurii sanitare la standardele europene, in maxim opt ani, inclusiv prin atragerea de fonduri europene.
– Sprijinirea mediului de afaceri in proiecte investitionale in sistemul sanitar si dezvoltarea parteneriatelor public-private.
Absorbtia eficienta a resurselor financiare europene destinate dezvoltarii resurselor umane, astfel incat sa se asigure suportul de formare profesionala si ocupationala.
– Cresterea capacitatii institutionale pentru implementarea politicilor de gen, crearea sistemului national de sprijinire si promovare a politicilor privind egalitatea de sanse pe piata muncii bazate pe fondurile structurale.
– Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale in segmentul actiunilor de si pentru tineret, precum si in domeniul sportului.
Imbunatatirea accesului IMM la finantare prin programe cu sprijin financiar extern si/sau de la bugetul de stat.
– Elaborarea si finantarea unui program national de sustinere a micilor mestesugari.
– Finantarea cercetarii prin bugetul de stat pana la un nivel de 1% din PIB in 2012. Se va trece de la principiul rambursarii proiectelor de cercetare la principiul finantarii multianuale a proiectelor de cercetare, in acord cu practicile europene.
– Intensificarea cooperarii transfrontaliere si transnationale la nivelul regiunilor si stimularea dezvoltarii unor proiecte inter-regionale in domeniul infrastructurii, a amenajarii teritoriului si a lucrarilor hidrografice, cu predilectie prin accesarea fondurilor europene.
– Corelarea finantarilor in infrastructura de mediu prin Programul Operational Sectorial de Mediu.
– Stimulente economice si financiare pentru investitiile in domeniul gestiunii deseurilor si in special pentru valorificarea acestora.
– Continuarea si extinderea proiectului „Economia bazata pe cunoastere”, finantat de Banca Mondiala prin cresterea numarului de localitati rurale care au acces la reteaua de comunicatii de banda larga.
– Acordarea de sprijin financiar pentru sustinerea si promovarea brandurilor romanesti.

Noul Guvern isi doreste realizarea Programului National Centuri Ocolitoare astfel:
1. cu finantare de la bugetul de stat: Ploiesti Vest, Cluj Est, Oradea, Iasi, Suceava, Satu Mare, Alba Iulia, Teius, Aiud, Turda, Bistrita, Zalau, Alesd, Ramnicu Valcea, Timisoara, Barlad, Arad, Roman, Slatina, Sighetul Marmatiei, Galati;
2. cu finantare B.I.R.D.: Brasov, Bacau, Targu Mures, Reghin;
3. cu finantare JBIC: Centura Timisoara;
4. cu finantare ISPA: Adunatii Copaceni, Sibiu – (lucrarile ramase), Deva si Orastie (la standard de autostrada), Lugoj, Drobeta Turnu Severin, Mehadia, Domasnea;
5. cu finantare FEDR: Sebes, Alexandria – Caracal, Dej, Filiasi, Targu Frumos, Craiova Sud, Mangalia, Budesti, Falticeni, Buftea, Pucioasa, Targu Jiu, Mihailesti.

Folositoare va fi si experientei institutiilor bancare europene in pregatirea proiectelor prin utilizarea in mai mare masura a initiativelor comunitare cunoscute ca „cele trei initiative J”:
JASPERS – Asistenta comuna pentru sprijinirea proiectelor in regiunile Europei;
JEREMIE – Resurse europene comune pentru microintreprinderi si intreprinderi mijlocii;
JESSICA – Sprijin european comun pentru investitii durabile in zonele urbane.

Forma finala a Programului de guvernare pentru perioada 2009-2012 va fi facuta publica vineri, 19 decembrie 2008.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top