Proiect european pentru salvarea Bisericii Evanghelice din Bistrita

Compania Nationala de Investitii, biserica, proiect

Primarul municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu, a informat ca a avut prima intalnire din acest an cu membrii grupului de coordonare a lucrarilor de la Biserica Evanghelica, in cadrul careia a fost prezentat proiectul cu finantare europeana. In baza acestui proiect, Biserica Evanghelica ar urma sa fie inclusa in circuitul turistic, iar in Turn – cel mai inalt turn de biserica din Transilvania (75 metri) – ar urma sa fie amplasat un lift, pentru turistii care vor sa admire panorama Bistritei.

In plus, membrii grupului de coordonare au cazut de acord ca tigla cu care urmeaza sa fie acoperite nava bisericii si Turnul sa fie achizitionata de la o firma din Sighisoara, singura care produce tigla sub forma de coada de randunica, asa cum este modelul original, pastrat de secole. De asemenea, se intentioneaza achizitionarea unei schele metalice, pentru continuarea lucrarilor de reabilitare, aceasta urmand sa aiba 75 metri inaltime.

Potrivit primarului Ovidiu Cretu, exista deja doua oferte in acest sens, dar s-au cerut detalii suplimentare asupra schelelor, motiv pentru care decizia finala va fi luata pe 13 ianuarie. In acest moment, in cele trei conturi deschise pentru reconstructia Bisericii Evanghelice din Bistrita s-au adunat peste 1,42 milioane lei si mai bine de 121.000 euro, dintre care s-au platit 702.000 lei pentru lucrarile deja efectuate la biserica.

Potrivit lui Ovidiu Cretu, pana la finele anului 2009, turnul si nava bisericii vor fi acoperite integral, urmand ca apoi sa continue lucrarile de refacere si intretinere a monumentului. Primarul spera ca, pana la data de 28 august 2013, cand se vor implini 450 ani de la tarnosirea bisericii, lucrarile sa fie finalizate. Lucrarile la biserica sunt efectuate, in prezent, de firma Creativ Grup din Bistrita, singura din judet care este autorizata sa intervina asupra monumentelor istorice.

Initial, Compania Nationala de Investitii a desemnat drept castigatoare a licitatiei pentru lucrarile de reabilitare a Turnului Bisericii Evanghelice firma Aurora Impex din Miercurea Ciuc, care a subcontractat lucrarea societatii bistritene Ghinimaycla.

Nici firma Ghinimaycla, nici Aurora Impex nu au asigurat paza obiectivului aflat in santier, motiv pentru care, in seara zilei de 11 iunie 2008, trei copii de etnie roma au putut patrunde in biserica, cu scopul de a fura fier vechi si cupru. La iesire, cei trei s-au jucat cu o bricheta si au aprins o folie de plastic, dupa care flacarile s-au extins la schela din lemn ce inconjura Turnul.

In incendiu au ars interiorul Turnului, turlele, clopotele si ceasurile medievale, dar si o treime din acoperisul navei bisericii. Pagubele au fost estimate la circa un milion de euro.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.